· · Коментари: 1
ДАР ПРИРОДЕ

На Фрушкој гори расте НАЈСКУПЉИ ЗАЧИН НА СВЕТУ, а исту биљку користе и за подмлађивање

Враћа виталност и обнавља менталне способности

Depositphotos_245313184_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Шафран (Цроцус сативус) изазива толико необуздан смех да, кажу, може од њега у већим количинама, сасвим да се полуди. На сву срећу, за већину смртника нема бојазни. Тешко да могу да набаве и кашичицу, а камоли “већу количину”, јер за само 30 грама треба око 4.000 прашника ове прекрасне биљке.

Прочитајте још: Три недеље, два пута дневно, идите до пчелињака и удишите ваздух 20 минута - постоји добар разлог за то

             Фото: Депозит

Име му потиче од арапске речи фаран - “буди жут”. И заиста, он боји храну у жуто, дајући јој специфичан укус.
Одувек и свуда шафран је царска биљка и зачин. 

Прочитајте још: Ако одлазите на посао пре 10 ујутру, може бити великих последица: Ево шта кажу стручњаци

Историја
Назива се и колхикум јер се верује и да потиче из Колхиде, места где је живела чаробница Медеја. Кажу да је она оснажила и подмладила Јасоновог оца Есона помоћу напитка од магичних трава. Била је заљубљена у Јасона и спремна да све учини за њега. Чак и да убије властиту децу да би га вратила пошто се он заљубио у млађу. Медејин синдром познат је и данас и односи се на жену која је занемарила дужност мајке и пажњу посветила мушкарцу. На месту где је кануло неколико капи чудотворног напитка Медејиног - процветао је шафран. 

Најскупљи зачин на свету

У средњем веку фрескописци су га користили за осликавање призора из Библије као замену за злато.

Прочитајте још: Упозорење! Сви радимо ИСТУ СТВАР да спречимо главобољу, а не знамо да због тога бол постаје ЈАЧА

Шафран је врста крокуса који се користио за лечење разних болести и одувек је словио за чудотворца. Сматра се да враћа виталност и здравље, да подмлађује и обнавља менталне способности. 

Прочитајте још: Јесте ли чули за крковину? Расте поред реке и може човеку заувек да регулише ПРОБАВУ

Шумски шафран откривен ја и на нашим просторима, тачније на Фрушкој гори. У овом Националном парку кажу да популација ове биљке, која је у Србији присутна са чак 20 врста, броји неколико хиљада јединки.
Иако је Фрушка гора ботанички добро истражена, до овог открића сматрало се да на њој шафрани не расту. На местима где ничу увек су у великом броју, а боја цвета им је различита, у зависности од врсте: љубичаста, бела, жута, шарена. Занимљиво је да од свих врста шафрана само се три врсте гаје као украсни, а у свету су ове биљке најпознатије по зачину који се прави од прашника и слови за - право благо.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.