· · Коментари: 0
СВЕТ

Ова глумица је имала најдужу каријеру у Холивуду

Кетрин Хепберн је глумица са најдужом каријером у холивудској индустрији

1622912697_ketrin.jpg
Фото: Wикипедиа

Позната глумица била је жустра и ексцентрична глумица која се појавила у класичним филмовима као што су “Афричка краљица”, “Погоди ко долази на вечеру” и “На златном рибњаку”. Са каријером дугом више од 60 година, 1999 . године, Амерички филмски институт прогласио прогласио је Кетрин највећом женском звездом класичног Холивуда.

Прочитајте још: БРАНКА КАТИЋ открила рецепт за широк осмех: Ово је најважнија ствар!

Рођена је 12. маја 1907. године у Хартфорду. Врло брзо је постала холивудска звезда, која је 1930-их пленила и блистала у Холивуду. Била је изузетне лепоте, освајала је духовитошц́у и ексцентричном снагом коју је уносила у све своје ликове. Ћерка активисткиње и оца лекара условило је да Кетрин одрастала у либералној породица.

Награде и признања

Родитељи су храбрили Кетрин да јавно говори, изоштри ум и што је могуц́е потпуније ступи у контакт са светом. Срец́ан породични живот ове породице нарушила је трагична смрт њеног брата. Временом је глумица је превазишла ту велику трагедију свог детињства и постала једна од најтрајнијих легенди у историји кинематографије. Током каријере дванаест пута је била номинована за Оскара, а освојила их је четири за најбољу глумицу.

 

Док је похађала женски колеџ Брин Мавр близу Филаделфије у Пенсилванији, Кетрин се заљубила у глуму. По завршетку школе 1928. године са дипломом историје, следец́их неколико година провела је глумец́и у представама уи око Њујорка, појављујуц́и се у продукцијама на Бродвеја. Свој велики продор у филмску индустрију остварила је са РКО Радио Пицтурес, чији тим је уочио у представи на Бродвеју и понудио јој аудицију за улогу у филму Рачун за развод из 1932. године. Филм је био хит и управо захваљујући њему Хепберн потписује дугорочни уговор.

Глумачки таленат

Временом је, упркос огромном глумачком таленту, Холивуд почео да доводи у питање њен неконвенционалан став и снажну личност. Одбила је да игра традиционалну улогу холивудске старлете ван екрана, одлучивши да се не шминка у сваком тренутку, даје интервјуе или ужива у сјају медијске пажње. Забележен је догађај, који говори о њеним ставовима. Наиме, након што јој је неко из екипе продукције РКО, украо панталоне, сматрајући да су панталоне неотесане и дечачке, Хепберн је шетала по студију у доњем вешу, одбијајуц́и да обуче одец́у док не врате панталоне.

Једна од ретких која је константно бежала од медијске пажње и славе током вец́ег дела свог живота. Ретко је давала аутограме, интервује још ређе. Приватност јој је бил аједнако важна колико и каријера, те није хтела да иде на холивудске забаве, а била је јако против гламура и површног живота, како је називала ту еру Холивуда. Тек 1973. године је почела да даје изјаве и први интервју је трајао два сата у једном тадашњем америчком шоу.

Веза са славним глумцем јој је променила живот

Оно што јој је трајно променило живот била је веза са глумцем Спенсером Трејесијем. Остварење Жена године (1942), први од девет филмова које ц́е двојац снимио заједно, био је велик пораз. Но, пар није поклекао и њихова веза трајала је 27 година, иако је Трејеси вец́ била ожењен и одбио је да се разведе од своје отуђене жене.

Њихова романса је, пишу савременици, имала успоне и падове. Кетрин је пет година паузирала јер је Трејси био болестан и она га неговала. 1967. године он умире, само неколико дана након што је пар завршио свој последњи заједнички филм – Погодите ко долази на вечеру. Хепберн је добила Оскара за улогу у филму.

Прочитајте још: МЕГАН МАРКЛ "безочно лаже": Чувени водитељ добио отказ због тврдњи на рачун војвоткиње од Сасекса! (ВИДЕО)

Само нека од остварења ове изузетне жене су: Прича о Филаделфији (1940), Афричка краљица (1951), Дуго путовање у ноц́ (1962), Погоди ко долази на вечеру (1967), Лав зими ( 1968), На златном рибнику (1981). Кетрин Хепберн је умрла је 29. јуна 2003. у 96. години у истој куц́и у којој је одрасла.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.