Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Тест: ЦЗ Модел 99 Прецисион (МП 22)

Ова класика “ОДБИЈА ДА СЕ ПОКВАРИ”

Крагујевачка Застава је произвела малокалибарску пушку врхунске прецизности, квалитета израде И завршне обраде, у којој су, због домаћих ригорозних прописа, деценијама уживали искључиво корисници на Западу

1606142504_MP22.jpg
МП22 - фото: Борис Ракић
Oglas

Малокалибарско оружје је одлична припрема за руковање оружјем већег калибра, притом такмичарима (ИПСЦ ИДПА...) драстично смањење трошкове тренинга. 

Прочитајте још: Пушка или играчка - Каркано Балила 

Без обзира на то што су код нас издавање дозвола и продаја МК оружја слабо ишли, наша фабрика “Застава оружје” изнедрила је одличне пушке овог типа. Будући да је због тога наше тржиште било недовољно да покрије и саме трошкове развоја, а камо ли одржавање производње и продаје, извоз је био једино решење. 

Компактна, а робусна 

Тестирали смо малокалибарску пушку ЦЗ Модел 99 Прецисион или МП 22 (малокалибарска пушка 22). Да будемо прецизнији ради се о класику који никад неће изаћи из моде. Мали, компактан карабин савршено је спакован у класичну форму, која плени једноставношћу. Има све одлике озбиљног великог карабина, иако компактна направљена је прилично робусно у односу на свој калибар, тако да је одмах јасно да може да траје малте не вечно. 

Малокалибарска пушка Застава 99 Прецисион (МП22), фото: Борис Ракић

Малокалибарским оружјем сматра се све до пречника 6 мм, а метак .22 ЛР (Лонг Рифле) стар више од једног века своју популарност никада није изгубио. Заправо она је увек и константно само расла.
Мала цена (чак невероватно мала), слаб трзај и велика прецизност су његове недостижне особине и отуда никада неће изаћи из масовне употребе. Поготово не у земљама где је поред такмичења, њиме дозвољен и лов ситније дивљачи и штеточина.  

Заставина малокалибарка 

“Застава Армс” је крајем осамдесетих и почетком деведесетих година прошлог века направила нови модел малокалибарске пушке: после првог модела М56 конструисала је модел ЦЗ 99 Прецизион. Усавршену, уобличену и естетски и конструктивно побољшану пушку.  

Полуга сигурносне кочнице је крупно пирамидално назубљена ради лакшег маневрисања, фото: Борис Ракић

Модел је тежак 2,8 кг са цеви дугом 560 мм, укупне дужине 1040 мм и представља обртно-чепни карабин са оквиром капацитета 5 метака и опционо 10 метака. Кундак је рађен од ораха у три класе. Пушка је фабрички опремљена механичким нишанима, предњи за затвореним тунелом а задњи преклопни, подесивии. 

Висок ниво завршне обраде 

Када узмете пушку у руке први утисак је веома позитиван. Завршна обрада дефинитивно не спада у ову ценовну класу. Напроитив, она није само из више класе већ дозволите да будем слободан и кажем да је из највише класе. Сам плави брунинг је урађен перфектно. Као огледало полирана цев савршене површине и облика заста плени, а и детаљи као што је браник обарача урађени су у истом маниру.  

Најпопуларнији калибар на свету
И даље највише коришћен метак на свету настао је 1887. године у компанији “Стевенс Армс анд Тол Цо“. Неколико деценија после првог сједињеног метка .22 Схорт и .22 Лонг, .22 ЛР представља метак калибра 5,6x15,57 мм (тачније калибар је 5,72 а укупна дужина метка је 25,4 мм или један инч). Ради се о метку ивичног паљења (рим фире) чије зрно је тешко 2,6г (оригинални .22Л Р). Енергија и брзина на устима цеви креће исе од 178 Ј па све до скоро 300 Ј са ХВ (хигх велоцити) и Хипер Велоцити муницијом чија су зрна

Једино што ту квари утисак је пластични потков кундака, који је поред постоља предњег нишана једини пластични део. Ипак ово је малокалибарска пушка и није јој потребан гумени потков јер трзаја нема, али у односу на брунинг и леп орахов кундак некако одудара и смета, јер је све остало на вишем нивоу. Није то јефтина и крта пластика, али ипак је пластика. 

Глатко и тихо функционисање 

У питању је обртно чепни карабин на којем је све урађено као код “великих” пушака, али смањено и дотерано. Јабучица затварача подиже се за само 60 степени уз кратак покрет уназад и чаура је избачена. Нема велике масе, нема лоше упасованих делова све функционише врло глатко, брзо и тихо. Право је уживање руковати овом пушком. Убацивање новог метка такође ради без проблема.  

Део муниције коришћене на тесту, фото: Борис Ракић

Ударна игла има довољно јаку опругу, али не прејаку да би била бучна и пружала неки осетан отпор при запињању у оквиру рада ручице затварача. Затварач има дупле екстакторе и извлакаче што је сигурно разлог за добру и поуздану функцију оружја. Чауре се извалче без проблема без обзира на произвођача муниције. 

Маханички нишани су одлични. За даљине до 100 метара су врло функционални, прегледни јасни и поуздани. Задњи нишан може да се преклапа и омогући постављање оптике или колиматора. Једина замерка је можда кратка нишанска линија, али компромис је направљен како треба и задовољава све потребе.  

Оптички нишан увећања 4x40, фото: Борис Ракић

Гађали смо са оптичким нишаном 4x40 упуцаним на 50 метара. Пушка је тиха, а трзај је буквално неосетан. Затварач ради као сат, кратки и одсечни покрети са јасно дефинисаним фазама. Пушка се малте не не изводи из нишанске линије.  

Такмичарске амбиције 

Обарач је опет као из неке приче о скупљем и озбиљнијем оружју. Посебно задовољство је да је и подесив што говори да је “Застава” имала амбиције да ово буде и озбиљнија такмичарска пушка. Фабрички обарач је подешен на око 3 кг и као такав је сасвим солидан, а за десетак минута и одврнута два шрафа може се подесити на 1,5 кг, што је респектабилно и омогућава још боље резултате на мети. 

Кундак је могао да буде ергономски мало боље решен, фото: Борис Ракић

Ипак при подешавању треба бити обазрив и оставити га на 1,7-1,8 кг, јер постоји могућност да се шраф који штелује полугу испречи полузи за кочење окидача, што свакако није препоручљиво. Полуга сигурносног система је проста механичка препрека, солидно израђена и када је укључена пушка не може да опали. 
Затварач се вади из пушке тако што се притисне обарач и једноставно извуче напоље. Такође овако се може отпустити ударна игла без окидања на празно. Тиме је пушка спремна и за чишћење. 

Врхунска прецизност 

Тестирали смо је како се то обично ради, на 50 метара, што је и најбоља даљина за овакве пушке и проверу прецизности. На располагању смо имали муницију РВС, Победа Горажде, ЦЦИ стингер Хи велоцити. Поставили смо једноставне, а не класичне такмичарске папирне мете. Будући да је ово пушка као рођена за разоноду, гађали смо лименке, конзерве и чепове флаша.  

Затварач, видљиви су двоструки екстрактори, фото: Борис Ракић

Мало је рећи да је ово нешто невероватно прецизно: сваки метак је завршио у мети (промашај је искључиво грешка стрелца). Не могу причати о средњем поготку, јер нисмо гађали класичне мете, али погоци и групе су у оквиру 25 мм, гађано из руке стојећим ставом на 50 метара. 

Ситни недостаци 

Иако сам кундак није ергономски савршен, чак је мали и кратак за вишег стрерлца, са прилично високим потковом који је пола ван згиба рамена, прецизност не трпи ни промил због ових мана. Ако има мане ова пушка, онда је то у оквиру који се тешко пуни и мало неспретно умеће у пушку. Када се постави проблема нема, не звецка, не испада. 

Прочитајте још: Икона војника Севера и Југа покорава тржиште 21. века (ФОТО)

Оквир је комплетно израђен од метала, али је мало тежак за пуњење, фото: Борис Ракић

 

Заставина малокалибарска пушка је сан снова, било да се користи за лов тамо где је дозвољено, као такмичарска пушка, обука за младе или просто за чисту рекреацију и забаву. Свако ко има намеру или потребу да поседује овакво оружје са њом неће погрешити. Поготово јер је цена заиста симболична, чак и код нас. За непуних 30 хиљада динара можете добити светски производ.  

Борис Ракић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas