Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЧИНИ ЧУДА

ОВА НАМИРНИЦА ИМА ВИШЕ ГВОЖЂА ОД СПАНАЋА: Главни је састојак у исхрани Новака Ђоковића, коришћена и у Чернобиљу након катастрофе!

Даје потребну енергију и не садржи шећер, а захваљујући детоксикацијским својствима, коришћена је у бившем СССР-у после нуклеарне катастрофе у Чернобиљу.

1626416610_nole.JPG
Фото: Принтсцреен/Инстаграм
Oglas

Спирулина је алга која подиже имунитет, чисти организам, поправља крвну слику и има благотворан утицај на цео организам.

Један од најстаријих становника наше планете је мала модрозелена алга, спиралног облика. У језерима и океанима живи већ више од три милијарде година. То је спирулина, алга мелодичног назива, у неким деловим света позната и као „зелена крв“ зато што чисти организам и подиже енергију.

Многи древни народи користили су спирулину за лечење и јачање организма. Стари Астеци од ње су припремали колаче. Данас се највише узгаја на подручју Кине, Аустралије и Хаваја. Кина њоме снабдева половину светског тржишта те ју је прогласила намирницом од националног интереса.

Захваљујући високом садржају протеина, користи се и у случајевима неухрањености, нарочито код деце у сиромашним земљама.

Спирулина је позната као најбогатији извор бета каротена, јер га садржи 10 пута више него шаргарепа. Уз то је и комплетан протеин, што значи да садржи свих девет есенцијалних масних киселина. Богата је и витаминима и минералима.

Једна дневна доза спирулине у праху садржи више гвожђа него две шоље спанаћа

Након бербе, од спирулине се прави густа паста, која се потом суши. Продаје се у виду праха, таблета, капсула и пахуљица. Стандардна дневна доза је 5 г, али се та количина може повећати у зависности од година и тежине.

Штити нерве и вид

Ова модрозелена алга садржи и зеаксантин – снажан антиоксиданс благотворан за нервни систем и очи. Делотворна је и код тровања тешким металима зато што их везује, а затим потпомаже њихово избацивање из тела. Ефикасна је и против штетног зрачења.

Потпомаже мршављење

Спирулина олакшава борбу с вишком килограма, јер брзо ствара осећај ситости. Даје потребну енергију, а не садржи шећер. Међутим, стручњаци упозоравају да се дијета не сме базирати искључиво на спирулини, јер такав режим није здрав и не даје дугорочне резултате. Прекорачење дневних доза може изазвати поремећај у раду бубрега и јетре. Такође, у случају болести и терапије лековима, пре узимања спирулине треба се посаветовати с лекаром.

Поспешује детоксикацију

Бета каротен је најделотворнији нутријент у борби против слободних радикала који оштећују ћелије, убрзавају старење и повећавају ризик од малигних болести. Захваљујући том састојку, спирулина има својство да елиминише токсине и друге нечистоће из крвотока.

Препоручује се и бившим алкохоличарима и пушачима ради избацивања наталожених отрова. Позната је и као одлична превентива против упалних болести, посебно реуматоидног артритиса. Захваљујући детоксикацијским својствима, коришћена је у бившем СССР-у после нуклеарне катастрофе у Чернобиљу.

Јача имунитет

Као права протеинска бомба, ова алга је идеална за вегетаријанце и вегане. Истраживања су потврдила благотворан утицај на људско здравље,

посебно на јачање имунитета, убрзавање метаболизма, снижавање холестерола и стабилизацију шећера у крви. Нутриционисти је посебно препоручују спортистима, трудницама и особама с ослабљеним имунитетом. И светски шампион Новак Ђоковић открио је благодети ове алге. Како сам каже, спирулина је важан елемент његове исхране.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas