· · Коментари: 0
СЛУЧАЈНОСТИ

Овај АПАРАТ данас има свака кухиња, а проналазач је од њега зарадио 206 ДИНАРА

Чак 95 одсто домаћинстава има микроталасну рерну, па иако није најздравији јело може да загреје за неколико минута. Настао је захваљујући случајности.

1594643781_kitchen-3496594_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Микроталасну рерну изумео је Перси Спенсер, који није имао никакво формално образовање, осим завршене основне школе, која у САД траје свега - пет година.

Прочитајте још: Морате набавити крзненој љубимици: Свемирска КАПСУЛА за МАЧКУ (ВИДЕО)

Спенсер је рођен 1894. године у Хоуланду у америчкој држави Мејн. Запослио се у фабрици калема када је имао само 12 година.

Прве микроталасне су се појавиле седамдесетих

Као шеснаестогодишњак, сазнао да власник фабрике папира планира да електрификује постројење и пријавио се да ради као електричар. Одлучио је да се придружи морнарици, где је учио о радио-технологији.

Перси је био самоук.

У међувремену су Ваневар Буш и Лоренс Маршал, двојица инжењера основали су Америчку компанију за апарате у Кембриџу са жељом да производе јефтине и добре фрижидере.

Идеја није успела, па су 1924. године одлучили да направе вакуумске гасне цеви после чега је радио ушао у  сваки дом. Перси Спенсер се код њих запослио као четврти радник ове компаније 1925. године.

Перси је био геније Фото: Треће око
Чоколадица му се истопила у џепу и синула му је идеја!

Једног дана на послу 1945. године Спенсер је стајао поред активног магнетрона, када је схватио да му се чоколадица са кикирикијем отопила у џепу. Заинтригиран, испробао је како магнетрон делује на кукуруз кокичар. И схватио је да микроталаси могу да пеку и кувају храну. Следеће на реду било је јаје, које је експлодирало експериментору у лице.

Прва рерна била је огромна и прескува.
Највећи промашај
- Микроталасна рерна је на крају постала позната као највећи комерцијални неуспех компаније "Рејтеон", а разлог је што су, као и код многих других неуспеха, видели само сирову технологију, али нису разумели тржиште" - објашњава Род Спенсер.

Пун ентузијазма, почео је да развија уређај: патент је пријавио "Рејтеон" и прва рерна, названа "Радар Ранге" направљена је 1947. Била је висока 170 центиметара, тешка 340 килограма и коштала је око 5.000 долара, што је било запањујуће много.

Прочитајте још: ОПАСНОСТ! Студенти осмислили КОВИД ЖУРКЕ - ко први добије вирус осваја НАГРАДУ! Проговорила и АНДРИЈАНА!

Временом је дизајн унапређен, па су ови апрати постали прихватљиве величине и цене, и 1967. године прва релативно приступачна микроталасна пецница коштала је од 495 долара, а до 1975. у Америци је настала права експанзија. Међутим, проналазач није имао ништа од тога, јер је за свој патент добио свега два долара,(што је око 206 динара) - у знак захвалности компаније.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.