· · Коментари: 0
СЛАТКИШИ

Овај колач се прави за 7 минута и кошта 70 динара (Фото/Видео)

Неочекивани гости или вам се једе нешто слатко, а у кући немате чоколаду? Довољна су четири јајета да направите чаролију

RolatCrveno.jpg
Фото: А. М.

Брзо и лако - овим речима се, у најкраћем, може описати ролат. Када се томе дода чињеница да је ролат јефтинији од чоколаде - стекли су се сви разлози да се овај колач који су правиле баке предстојечег викенда нађе на столу.

Прочитајте још: Ову питу може да направи свака домаћица за САМО 15 минута (Фото)

Готово да не постоји ни један други колач који се прави једноставније од ролата. Основа је патишпањ који се пече кратко.

Сам ролат може да се намаже пекмезом од кајсија, шљива или јагода, али и чоколадни намазом или неким другим. Ролат може да буде и слан, уколико се не дода шећер.

Смеса се равномерно рашири по плеху Фото: А. М.

Потребно:

  • 4 јајета
  • 4 кашике брашна
  • 4 кашике шећера
  • пекмез или неки други намаз

Припрема:

Укључи се рерна на 180 степени. Мискером се умути четири беланцета, па се дода шећер. Додају се жуманца и брашно. Смеса се сипа у плех који је постављен папиром за печење.

Ролат се пече кратко - седам минута. Извади се из рерне, покрије чистом кухињском крпом и окрене.

Крпом се брише папир
А. М.

Чист сунђер се покваси, па се њиме равномерно брише по папиру за печење. Ово се ради да би се патишљањ одвојио са кором од папира. Пажљиво се повуче папир.

Неке домаћице оставе патишпањ да се охалди па га тек онда мажу. Једноставније је одмах га намазати пекмезом. Маже се равномерно и полако ролује шири део.

Ролат се намаже пекмезом, који ће га држати попут лепка, и то  чим се испече, па се лепо умота и покрије.
Најбржа посластица Фото: А. М.

Ролат обавезно треба намазати одмах уколико се маже чоколадним или неким другим сувљим намазом, јер ће бити једноставније док је патишпањ топао.

Када се стигне до краја - ролат ће бити лепо замотан захваљујући пекмезу који је попут лепка.

Слани ролат
Када се прави слани ролат који се филује сиром или прашком шунком, у патишпањ се уместо шећера додају кашике ајвара или спанаћ да би се добила лепа боја.

Ролат треба покрити чистом крпом и пустити га да се одмори и мало охлади.

Прочитајте још:Засладите се слаткишем који се НЕ ПЕЧЕ (Фото)

Комади се секу дебљине палца, равно или укосо. Могу да се на папиру поспу прах шећером или кокосовим прахом. Преостали ролат се чува умотан да се не би осушио.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.