· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Овај медитерански зачин је хранљива и лековита биљка, а користе га на свим континентима

Першун је двогодишња коренаста ароматична биљка која се гаји готово на свим континентима

1606238964_persun.png
Фото: Пиxабаy

Спада у сорту штитарица па се гаји у вртовима али расте и као дивља биљка. У исхрани човека користи се све што першун даје, лист, плод, стабљика и корен.

Прочитајте још:  Убрзајте МЕТАБОЛИЗАМ и сачувајте јетру! Ове намирнице морате набавити одмах

Најбоље је да се користи у свежем облику или као етерично уље. Сушени першун такође има своја лековита својства али она су значајно умњена дехидрацијом листа и испарењем неких лековитих једињења.
Када правите чај, такође користите свеж першун. Око 20 грама корена першуна исецкајте на ситне коцкице и убаците у 2 дцл кључале воде. Кувајте око 5-10 минута па склоните са рингле и оставите да стоји још око пола сата. Тек тада можете процедити чај и пити га док је млак. Немојте претеривати са количином чаја довољно ће бити да попијете 2-3 шојље у току дана. 
 
Чај од першуна - припрема
Најбоље је да се користи у свежем облику или као етерично уље. Сушени першун такође има своја лековита својства али она су значајно умањена дехидрацијом листа и испарењем неких лековитих једињења. Када правите чај, такође користите свеж першун. Око 20 грама корена першуна исецкајте на ситне коцкице и убаците у 2 дцл кључале воде. Кувајте око 5-10 минута па склоните са рингле и оставите да стоји још око пола сата. Тек тада можете процедити чај и пити га док је млак. Немојте претеривати са количином чаја довољно ће бити да попијете 2-3 шојље у току дана

Чај можете припремити и од листа першуна. Лист можете користити свеж и сув. Угрејте 2.5 дцл воде до кључања па прелијте преко количине од једне супене кашике першуна. Овако потопљен лист треба да одстоји 15 минута. Процедите и пијте га док је врућ, јер што дуже стоји чај је све горчи и јачи.  

Чај можете припремити и од листа першуна. Лист можете користити свеж и сув. Угрејте 2.5 дцл воде до кључања па прелијте преко количине од једне супене кашике першуна. Овако потопљен лист треба да одстоји 15 минута. Процедите и пијте га док је врућ, јер што дуже стоји чај је све горчи и јачи

У поређењу са другим воћем и поврћем које традиционално везујемо за Ц витамин, першун има око 3 пута више овог витамина од лимуна и поморанџе. После кивија и шипка першун је биљка која највише садржи витамина Ц. Посебно је значајно то што нам је доступан, није скуп и има га преко целе године. На 100 грама першуна налази се око 150% дневних потреба витамина Ц. Вишак витамина Ц се врло лако избацује из организма путем мокрења. 

 

Фото: пиxабаy

У першуну се налази и одређени проценат шећера најчешће у облику глукозе и фруктозе. Садржи влакна биљног порекла, угљене хидрате, пектине, флавонодие и фитонциде, робофлавин, нијацин и фолну киселину. 

Поред витамина Ц, першун садржи и витамине А, Б и Е па је одличан антиоксиданс и добра подршка имуном систему организма уколико се редовно конзумира. Као што смо рекли, најбољи извор витамина и минерала је свеж лист и корен или етерично уље које у свом саставу има концентрисане количине лековитих материја па се увек узима разблажено. Прешун садржи и бета каротен који се прилком варења у организму претвара у витамин А. 

Поред витамина, першун садржи и обиље минерала и олигоелемената. У значајним количинама садржи гвожђе, фосфор, манган, цинк, калцијум, калијум, натријум, магнезијум бакар, целулозу, сумпор.

У биљној (фитотерапији) першун се користи као моћно средство за лечење органа за мокрење. Познат је као диуретик, односно као средтсво које стимулише избацивање вишка течности из организма. Такође, користи се за лечење бактеријских инфекција бешике и бубрега као и код упале мокраћних путева. Диуретичка својства значајна су код људи који пате од накупљања вишка воде у организму па уз редовну терапију могу значајно ублажити последице оваквог стања. 

Прешун се користи за стимулисање и поспешивање органа за варење. Успешно се показао код лечења гастритиса и као помоћна терапија у лечењу веома упорне инфекције хелико бактеријом. Ублажава такође надутост и гасове а код жена менструлане тегобе.

Због велике количине витамина Ц, А и Е користи се за јачање имунитета, чишћење организма (избацивање токсина) и лечење прехладе. 

Прочитајте још: Чисти крв, лечи несаницу, штити нервни систем: БИЉКА која решава многе проблеме!

Посебну пажњу требало би да обрате људи који пате од хроничних упалних болести бубрега. Не препоручује се трудницама јер може да изазове превремене контракције. Такође, велике количине першуна не би требало да узимају особе које имају хронична обољења јетре. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.