· · Коментари: 0
ОПРЕЗ

Овај НАПИТАК је гори од КАФЕ када је у питању БЕЛИНА ЗУБА

Наспрам овог напитка, кафа је много мање штетна када је у питању блистав осмех којем сви тежимо.

1631879093_girl-2626753_1920.jpg
Фото: Пиксабеј

Иако се до сада мислило да су тамни и обојени напици попут кафе, црног вина и неких газираних сокова најодговорнији за флеке на зубима, то и није у потпуности истина.

Наиме, чај горког укуса је кобан за белину зуба, што је и научно објашњено.

Истина је да чај због високе концентрације танина више обоји зубе од кафе, рекла је др стоматологије Ина Черн за "Wелландгоод" и објаснила да су управо танини ти који дају горак укус чају.

Прочитајте још: Иако је изузетно здрав, ЧАЈ од КАМИЛИЦЕ може имати ОВЕ штетне ефекте

Они који преферирају зелени чај не морају превише да се брину, јер црни и улонг чајеви имају много већу концентрацију танина, због којег ће зуби временом потамнети.

- Количина танина у било којој врсти чаја варира у зависности од произвођача, али је сигурно рећи да црни и улонг чајеви имају највећу количину танина, док зелени чај има много мању количину - каже др Черн, и додаје са су биљни чајеви ипак добри за зубе.

- Чајеви без танина укључујћи и већину оних без кофеина или оне од биљака попут ђумбира, шипка, камилице, јасмина и хибискуса  су добри за здравље зуба.

Черн је дала и пар савета људима који воле да пију чај, како не би морали да размишљају да ли ће нашкодити беспрекорном осмеху.

- Додајте млеко или замену за млеко у чај. То ће му посветлити боју и тиме ће мање "офарбати" зубе. Након чаја можете попити мало воде и на тај начин их испрати, док ће испијање чаја са сламком смањити контакт течности са зубима. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.