· · Коментари: 0
родитељство

Несвесно уништавате самопоуздање детета: Ових 5 реченица одмах престаните да изговарате!

Деца ће ове реченице запамтити.

1609938403_Depositphotos_367950240_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Речима се треба користити промишљено и с љубављу, посебно када комуницирате са децом. Иако вам се чини да су безазлене, неке реченице могу да оставе дубоке последице и наруше самопуздање детета. Ово им никако не говорите:

1. Ако не престанеш с тим, оставићу те овде!

Застрашивање напуштањем како бисте постигли оно што желите није средство које оправдава циљ. Брижни родитељи то неће користити. Дете би морало усваком тренутку да се осећа заштићено поред родитеља.

Прочитајте још: Проговоре касније, али се до тада слатко ИСПРИЧАЈУ

2. Зашто ниси као твој брат/сестра?

Нико не воли да га упоређују са другима у негативном контексту. Ово питање је одличан пут за стварање комплекса код детета и нарушавање самопуздања.

Деци треба упућиати добро промишљене реченице.

3. Како ја кажем. Ето зашто!

Деца заслужују и објашњење.

4. Пусти, ја ћу!

Деца морају са науче да се ослањају на своје снаге и способности, тако ће стећи самопоуздање.

Прочитајте још: Носи га, воли га, не пушта га... Да ли је нормално да дете свуда вуче омиљену ИГРАЧКУ?

5. Ниси добар

Ако отворено говорите или сугеришете детету да није довољно добро, оно ће се тако и понашати. Ако га већ морате укорити, реците му да је оно што је учинио лоше.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.