· · Коментари: 0
НЕОБЈАШЊИВО

Људи ХРЛЕ у ово место у СРБИЈИ: Долазе да ИЗЛЕЧЕ очи, а на истом месту се могу наћи и Бог и ђаво! (ФОТО/ВИДЕО)

Испуњавају им се жеље...

1596112947_crkva.jpg
Крпице за срећу испред Свете Петке Фото: А. М.

Ђавоља варош је била једини кандидат Србије у трци за Седам светских чуда природе. Међутим, иако многи ово место посећују из туристичких разлога, други долазе да би се излечили или решили тежак проблем који их мучи.

Прочитајте још: Овде се пред КОСОВСКИ БОЈ причестио ЦАР ЛАЗАР и тог тренутка се десило ЧУДО које траје до ДАНАС (ФОТО)

Мистични Топлички крај је препун чуда, али и легенди и лековитих извора. Најпознатије чудо је Ђавоља варош коју су и пре него што је постала светски позната посећивали људи.

Змај од Радана
Из овог краја су чувени јунаци Топлица Милан и Косанчић Иван.
У брвнари преноће људи са проблемом, да га ђаво скине.

- Поред туриста и данас овде долазе људи из истог разлога, јер постоји веровање да онај ко има велики проблем треба да преноћи у Ђавољој вароши и ђаволи ће му муку скинути са грбаче - каже Марко Гашић, маркетинг менаџер фирме која управља овим природним добром.

Добра за очи? Фото: А. М.

Због тога је и изграђена прво црква, а онда и колиба. Данас у дрвену цркву Свете Петке људи долазе да би им се остварила жеља. Раније су на гране дрвећа на брду које гледа ка ђавољим фигурама људи везивали беле крпице, а сада то чине испред цркве.

Док се бела крпица везује за дрво помишља се жеља.

- Жеље се сигурно испуњавају, али иако људи верују да Црвено врело лечи очи није препоручљиво да их овом водом испирају као што ради велики број староседелаца - каже Марко.

Дрво у облику грома!

Прочитајте још: Ушли смо у НАЈЈЕЗИВИЈУ зграду Србије и ШОКИРАНИ смо оним што смо ВИДЕЛИ (ФОТО/ВИДЕО)

Стварају се нови ђаволи
Око 200 ђавоља се простире у две јаруге, а и даље се стварају нове земљане фигуре.

Ово, Црвено врело налази се на путу ка ђавољим фигурама и девет километара од Пролом Бање. Црно врело има пХ вредност око 3,5, а Ђавоље воде 1,5 и спадају међу пет најкиселијих вода на свету.

Ова вода обилује гвожђем, цинком, бакром и стипсом, па се не препоручује конзумирање воде. Људи, ипак, користе ову воду у медицинске сврхе: испирају очи, пију је за желудац, дезинфикују ране...

На путу до Ђавоље вароши могу се видети још два чуда - дрво са граном попут грома и саски рудници.

Рудници из 13. века се налазе дуж Жуте реке и из њих су ископавани гвожђе, злато и сребро и ношени у Рударе где је прављен новац и накит.

Прочитајте још: После 735 ГОДИНА: Среле су се ТРИ ПЛАНЕТЕ, стари свет ће се распасти и у ДЕЦЕМБРУ почиње НОВИ ПОРЕДАК

Добро је познато да на Радан планини гравитација "не ради" и да река тече узбрдо. Током Другог светског рата овде су падали авиони иако их нико није гађао.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.