· · Коментари: 0
САВЕТИ

Ове кућне навике озбиљно угрожавају здравље

Уколико сушите веш у кући и перете зубе одмах након јела или пића, могли бисте да угрозите своје здравље, првенствено дисајне органе и зубе

1606763211_pranje-zuba.jpg
Фото: Пиxабаy

Иако сте можда навикли да неке ствари радите на одређени начин, ма колико вам се чиниле безазленим, могу вас коштати здравља.

Прочитајте још: Решите болове у леђима помоћу ове три вежбе

1. Употреба лека за главобољу кад вас мучи мамурлук

Избегавајте ову комбинацију јер нека нова истраживања показују да у том случају бубрези могу да страдају.

 

Фото: пиxабаy

2. Сушење веша у кући

Опрано рубље можда изгледа чисто, али заправо штети ваздуху јер су на њему остаци средстава којим сте га прали. Осим тога, тако се повећава влажност ваздуха, па може да дође до развоја гљивица. Једно истраживање показало је да је око 25 посто домова у којима се суши веш позитивно на Аспергиллус фумигатус, гљивицу која изазива инфекције плућа и слаби имунитет.

3. Прање зуба одмах након јела

Због ове навике могли бисте да упропастите глеђ и остатак зуба. Након нечег киселог, попут воћног сока, газираног пића или вина, попијте чашу воде и причекајте барем 30 минута пре него што оперете зубе. До тада ће се неутрализовати киселине.

Прочитајте још: Овај напитак ће вам помоћи да се ослободите камена у бубрезима

4. Из фрижидера на ватру

Кекс, препечени тост, чипс, помфрит и неки други смеђи угљенохидрати садрже две испарљиве материје: шећер и аминокиселину која се назива аспарагин. На високим температурама при пржењу и печењу од њих се ствара акриламид, који је повезан са неким врстама карцинома. Чипс и помфрит су посебно забрињавајући производи ако се пре пржења држе у фрижидеру. Хладноћа претвара вишак скроба у шећер, што резултује вишим нивоом канцерогених материја.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.