· · Коментари: 0
САВЕТ

Ове лекове треба да избегавају људи са осетљивим желуцем

Људи са осетљивим желуцем тешко подносе лекове који умирују бол, али постоји решење.

1624019963_Depositphotos_421372954_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Повишена телесна температура, главобоља, зубобоља или друге врсте болова за поједине пацијенте су само почетак проблема, јер због остељивог желуца тешко подносе лекове који умирују бол и боре се против запаљења. Они често трпе једне тегобе да не би створили друге и годинама живе у зачараном кругу бирајући "између два зла".

Прочитајте још: ШОКАНТНИ подаци - РАСТЕ отпорност на АНТИБИОТИКЕ: Широм Европе сваке године УМРЕ најмање 33.000 људи због тога

Лекови који не оштећују слузокожу

Професор др Срђан Пешић, фармаколог Универзитетског клиничког центра у Нишу каже да постоји решење:

Избегавајте диклофенак, минезулид...

- Постоје лекови из групе аналгетика који не ошетећују слузокожу желуца као неки други из ове групе. То значи да би особе са гастритичним тегобама требало да користе "диклофенак", "нимезулид" и "мелоксикам". Ово наравно није строга подела, али њихови нежељени ефекти су знатно блажи. Код пацијената који имају проблема са желуцем могу да помогну и "целекоксиб", "валдекоксиб" и "еторикоксиб" и други из ове подгрупе, али проблем са њима је тај што могу да погоршају нека кардиоваскуларна обољења.

Прочитајте још: 12 рецепата за чистија плућа: Липа и овас учиниће чудо

Људи умиру од аналгетика

Иако нема прецизних података за Србију, сматра се да је скоро 200 смртних случајева годишње повезано са превеликом и нерационалном употребом аналгетика и других антиимфламаторних лекова, због њиховог лошег дејства на органе за варење.

Ацетисална киселина се више не костити...

- Управо због тога је претходна клиничка пракса да се ацетилсалицилна киселина користи и у примарној превенцији кардиоваскуларних обољења скоро потпуно прекинута, осим код аритмија и ангине пекторис - каже професор Пешић. - Кардиолошка удружења су оставила овај лек као основни у секундарној превенцији само после инфаркта или шлога.

Прочитајте још: Стаљинова омиљена посластица: ЧОКОЛАДИЦА која се прави од кравље крви, а деца је обожавају

Наш саговорник каже да би идеално било да аналгетике препоручује искључиво лекар или, ако су у слободној продаји, фармацеут:

- Код лекова из ове групе морају да важе три правила. Прво је да се користе само онда кад је неопходно. Друго да се користе у најмањој могућој дози и на крају да њихова употреба траје кратак временски период.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.