Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
није здраво

Ове НАМИРНИЦЕ не треба ПОДГРЕВАТИ: Могу да изазову озбиљне ПРОБЛЕМЕ

Савремени начин живота и многобројне обавезе не остављају довољно времена за свакодневно спремање ручка, па често исти оброк оставимо за наредни дан. Ипак, нису све намирнице погодне за подгревање јер могу постати токсичне.

1601375066_Depositphotos_71734747_s-2019.jpg
Oglas

Требало би да будемо пажљиви са следећим намирницама:

Пиринач

Подгрејани пиринач, уколико се не чува на прави начин, може изазвати дијареју или повраћање. Ако се чува на собној температури, у њему се врло брзо развијају отровне бактерије.

Зато би скувани пиринач требало чувати у фрижидеру у затвореној посуди. Безбедан је за употребу ако се одмах подгреје и поједе.

Кромпир

Ако се кувани кромпир чува на собној температури, врло брзо се могу развити бактерије које изазивају тровање храном. Најбоље би било да се вец́ припремљени кромпир чува у фрижидеру. Требало би га подгрејати у микроталасној или на рингли.

Пррочитајте још: Мекане, фине ружице са сиром на ДРУГАЧИЈИ НАЧИН (ФОТО/ВИДЕО)

Лук, целер и цвекла

Ове намирнице су чест састојак у супама и чорбама. Ипак, ако се подгревају, могу да отпуштају токсине. Разлог за бригу су нитрати који се у овим намирницама налазе. Нарочито је опасно ако се подгревају више пута, тако да би најбоље било да се загреје само она количину која ће се сигурно појести.

Јаја

Било да су кувана, пржена или печена, јаја никако не би смела да се подгревају. С обзиром да су богата протеинима, подгревање може изменити њихову структуру и изазвати озбиљне проблеме са дигестивним трактом.

Пилетина

Баш као и јаја, и пилетина је врло богата протеинима. Ако се конзумира подгрејана, може изазвати болове у стомаку, дијареју или повраћање.

Неопходно је пилетину добро прокувати, односно, загрејати довољно дуго да и унутрашњост буде топла. Најбоље решење је да се поједе хладна у салати или сендвичу.

Прочитајте још: Е, ово нам је СВИМА ТРЕБАЛО! Ово је храна која ОБУЗДАВА АПЕТИТ

Уља и масноће

Многа уља оксидују врло брзо, као што су уље од лешника, ораха, уље од коштица грожђа и авокада. Ако их искористите поново за кување или пржење, створиће се опасне транс масти.

Тачније, најбоље би било да било коју врсту масноће не користите више пута, већ да је баците одмах након употребе.

Печурке

Протеини у печуркама мењају своју структуру када се поново загревају и због тога могу бити врло опасне. Није препоручљиво ни чување печурака на собној температури јер могу испустити токсине уколико се не чувају на сувом и хладном месту, како је препоручено.

Прочитајте још: Немате ВАГУ, а имате рецепт и састојке: КАШИКУ у шаке!

Најбоље би било да се печурке конзумирају одмах по припреми и да се не чувају дуже од једног дана у фрижидеру.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas