Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Ове намирнице убрзавају метаболизам и топе масти

У скидању килограма свака помоћ је добродошла, стога погледајте које вам то намирнице могу постати прави мали савезници у топљењу масти.

1619625889_paprika-3212148_640.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Сигурно сте се питали које су то намирнице, које поред физичке активности могу да потпомогну у сагоревању масти у вашем организму.

Прочитајте још: ЛЕШНИК: Најбољи савезник за губитак КИЛОГРАМА и јачање здравља, али САМО у овим количинама

Било да су у виду омражених масних наслага на боковима, задњици, стомаку или на другим местима, било да се таложе по крвним судовима и повећавају ризик од инфаркта, јасно је да се вишка масноће треба отарасити – а ево и неке намирнице која вам могу помоћи у томе и савета како да их употребите.

Цвекла

Поспјешује рад метаболизма и проток крви,, а то је веома важно за сагоревање масти. Гвожђе и фолна киселина, који се налазе у цвекли, снижавају ниво масти у крви, тако да се не таложи на крвним судовима. Није лоша идеја да сок од цвекле помешате са соком од поморанџе – витамин Ц побољшава дејство гвожђа.

Сурутка

У њој је јако велики садржај воде, а садржај калорија и масти је врло мали. Поред воде, сурутка садржи велику количину калијума, калцијума, беланчевина и витамина Б2, а све то поспешује разградњу масти, а уз то јача и имунолошки систем. Сурутку можете наћи у свим боље снабдевеним продавницама здраве хране, а може се наћи и сурутка у праху, која се помеша с водом.

Целер

Услед високог садржаја етеричних (веома здравих!) уља, целер има веома специфичан, веома јак укус. Због етеричних уља и јаког укуса, целер убрзава варење и размену материја у организму; поред тога, целер садржи и калијум, који подстиче излучивање течности. Корен целера се често користи за спремање супа и сосова, а може да се једе и свеж – рецимо, као салата од целера.

Ананас

Има веома важно и корисно дејство на организам. Садржи бромелин, важан ензим који подстиче размену материја и разградњу масти. Ово воће подстиче и излучивање течности из организма, чиме се затежу везивна ткива (зато је, између осталог, одличан у борби са целулитом). Ензим бромелин је активан само у свежем воћу; комадићи и колутови ананаса из конзерве такође садрже велику количину витамина и нарочито су корисни ако се једу са јогуртом.

Ђумбир

Пикантни корен који садржи велику количину етеричних уља која подстичу рад жучи, а самим тим и разградњу масти и излучивање штетних материја из организма. Ензими из ђумбира поспешују варење. Један од начина употребе ђумбира јесте да исецкате 10-20 грама ђумбира, прелијете их врућом водом или сурутком и попијете.

Витамин Ц

Најчувенији као “витамин против прехладе”, такође доста потпомаже сагоревање масти. Он подстиче производњу хормона који утиче на то да се масноћа брже претвара у енергију. Витамин Ц се највише може наћи у кивију, лимуну, грејпфруту, паприкама, броколију и шипку. Посебно дејство витамин Ц имаће ноћу, и то у комбинацији са беланчевинама. Зато пред спавање можете да попијете чашу сурутке или млека у које ћете додати неколико капи сока од лимуна.

Махунарке и житарице

Лешници и житарице у себи садрже велику количину магнезијума, који у телу изазива размену материја. Тако се повећава потрошња енергије, па маст не успе да се задржи у организму.

Кисели купус

Поред велике количине витамина Ц, чије смо дејство на сагоревање масти већ описали, кисели купус је богат и млечним киселинама, које су важне за природну флору у црвима. Зато кисели купус поспешује варење и излучивање штетних материја из организма. Слично дејство има и расол, који може да се пије и у комбинацији са воћним соковима.

Бибер

Помаже већ самим тим што је љут – чим поједете нешто љуто, постане вам топло, а то поспешује размену материја и циркулацију. Све то убрзава разградњу масти. Слично дество имају и кари, чили и паприка – плус, сви ови зачини здравији су од соли (која, због натријума, задржава воду у организму).

Прочитајте још: Мала, љута и корисна: Љута папричица смањује ОПАСНОСТ од болести од које умире највише Срба

Папаја

Егзотично воће богато активним састојцима. Осим витамина Ц, садржи и ензим папаин, који пдсотиче варење и размену материја, што ваше тело ослобађа од штетних састојака. Зрела папаја је жуте боје; не треба је држати на температури нижој од седам степени. Сече се по средини и из ње се ваде коштице.
 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas