· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Безазлене НАВИКЕ могу бити ЗНАК да се код детета развија МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕЋАЈ

Поједине навике код деце, родитељи обично сматрају безазленим, али у каснијем добу може доћи до озбиљног менталног поремећаја.

1593679503_dete-2.jpg
Фото: Пиxабаy

Сви смо у нашем окружењу некада видели дете да грицка нокте или чупају косу са главе. Иако се то у почетку чини можда чак и "симпатичним" и не даје се на значају, али у каснијем добу, водећи психотерапеути сматрају, да могу довести до озбиљнијих проблема.

Прочитајте још: Направите разлику када дете МАШТА, а када БЕЖИ ОД СТВАРНОСТИ

Родитељи пре свега треба да разумеју разлог таквог понашања детета. Откривајући главни разлог, може се просудити да ли је потребна помоћ дечијег психолога или не. Ако дете често гризе нокте, развлачи одећу, то не мора бити озбиљно, али  у неким случајевима то могу бити и први знакови неурозе, или чак неуропсихијатријских болести попут шизофреније.

У психијатрији постоји дијагноза под именом трихотиломанија (у преводу са грчког језика значи „жеља за кидањем косе“). Овај поремећај је први описао француски специјалиста из области дерматологије Франсоа Хенри Алопо 1889. године.

Прочитајте још: Српска омладина РЕДОВНО ПИЈЕ, излази на ИНТЕРНЕТУ, а ШТА МИСЛЕ о свом животу?

Раније је овај поремећај био реткост код деце, али сада је много чешћи, а припада оним знаковима које родитељи често занемарују.

 Фото: Пиxабаy

Трихотиломанија се може лечити, довољно је разумети суштину ове болести и одабрати праву тактику лечења. Чешће се овај проблем јавља код девојчица него код дечака, али нико није потпуно имун.

Постоји неколико механизама за препознавање поремећаја:

1. Ако је дете концентрисано на неки задатак и несвеснопочне да увија прамен косе, то је вероватно само навика и ситуација с којом родитељ може сам да се избори.         

2. Када је дете бесно и почне да чупа косу или агресивно гризе нокте, то је демонстрација агресивног стања и показивање колики бес је у њему. Обично се манифестује код врло интелигентне деце која покушавају да сакрију колико су бесна. У овом случају је потребна помоћ стручњака.

Прочитајте још: Постоји добар РАЗЛОГ! Ако вам дете УСТАЈЕ РАНО - радујте се!

3. Стручна помоћ је потребна и када дете овим навикама изражава тешке емоције (осећај губитка, колапс наде) када је дете у стању снажног емоционалног стреса, посебно ако дете пати и од поремећаја сна и нема апетит.

Како спречити развој психолошких поремећаја код деце

Ментални поремећаји код деце могу бити и последица аутоагресије. У овом случају детету је потребна љубав и подршка, јер је у тешком менталном стању ума.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.