Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
неочекивано

Ове собне биљке више воле да буду напољу: Постају бујније и здравије у року од неколико дана! (ФОТО/ВИДЕО)

Многе биљке које се продају као собне биљке су срећније напољу.

1624950287_Untitled.png
ФОТО: Принтскрин/ Јутјуб/ леафинг ароунд
Oglas

То је делимично због наше перцепције биљке као „егзотичној“. Када су камелије први пут стигле на ове просторе, људи су изградили сложене стакленике како би их узгајали, под претпоставком да њихово порекло са Далеког Истока такође мора да буде рањиво на мраз. Тек када су неке од ових стакленика пропали, а биљке су и даље успевале, схватили су да су погрешно мислили и да ове биљке успевају и у кући и напољу.

Већина собних биљака може да расте напољу и чак јој спољашњи услови више одговарају и чине је бујнијом и здравијом.

Сараценија, фото: пиксабеј

Биљке месождерке

Не воле много светлости и воле хладан и мрачан зимски период.

Ово може објаснити и зашто се чудне врсте биљки месождерки попут сараценије и венерине мухоловке и даље продају у одељку са собним биљкама у баштенским центрима. Упркос свом ванземаљском изгледу, ове врсте не потичу из тропских крајева, већ из мочвара Северне Америке и захтевају хладан, мрачан период зимске хибернације да би биле здраве. Лако се носе са најнижим температурама од -15Ц. Без овога губе на енергији. Дакле, за најбоље резултате садите их поред марина на отвореном рибњаку или у велике посуде напуњене водом без рупа за одвод.

Прочитајте још: Биљке које расту у води: Заборавите неред од земље и пресађивање, потребна вам је само ваза! (ФОТО/ВИДЕО)

Венерина мухоловка, фото: пиксабеј

Бонсаи

Воле доста природне светлости и много им је боље кад се напољу.

Исто је и са бонсаијима, где ћете пронаћи мешавину умерених, континенталних и тропских врста дрвећа које насељавају полице са собним биљкама. Јапански јаворови, борови и брестови воле доста светла, које могу добити само напољу, а и зими им одговара хладније време. Ако желите собни бонсај, одаберите фикус или подокарпус (продају се као „Будини борови“, иако нису борови) и бићете задовољни.

Украсни глог, бонсаи, фото: пиксабеј

Дрво маслине

Обезбедите му хладну просторију током зиме и добар проток ваздуха.

И социјални медији могу створити забуну. Када је водећи инфлуенсер објављивао о дрвећу маслина у својој дневној соби, баштенски центри пријавили су пораст потражње за њима као собним биљкама. Ако немате стакленик са високим плафонима у којем је зими хладно, са вентилаторима и вентилационим отворима за пуно протока ваздуха, дрвеће маслина најбоље је држати напољу. Већина дневних соба има слабу светлост и зимску топлину која много више имитира услове из тропских прашума него ужарено летње сунце и хладне зиме које су овој медитеранској врсти потребне. 

Избаците собне биљке напоље

Многе „собне биљке“ континенталног порекла, којима одговара умерена клима, боље расту напољу, него унутра. Испробајте ово са неким од ваших собних биљака и изненадићете се резултатима.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas