· · Коментари: 0
ГРАДОВИ

ОВЕ СВЕТСКЕ МЕТРОПОЛЕ имају препознатљиве надимке: Ових 9 прича откривају како су они настали (ФОТО)

Зашто се Њујорк назива Великом јабуком, а Амстердам Венецијом севера? Ове приче крију иза најпознатијих надимака светских метропола.

1596789164_london-441853_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

1. Њујорк – Велика јабука

Фото: Пиксабеј

Иако се сматрало да је овај надимак старији, недавна истраживања показала су да је за "Велику јабуку" заслужан књижевник Едвард Мартин, који је данашњи надимак града споменуо у књизи 'Тхе Wаyфарер оф Неw Yорк'. Он је писао да грађани других градова Њујорчане сматрају бахатим и похлепним, називајући их између осталог, великим трулим јабукама. Њујорк је упркос томе данас један од најпопуларнијих туристичких градова на свету.

Прочитајте још: РАЈ ЗА СРБЕ! Ако ОВДЕ летујете добијате бесплатне лежаљке, сунцобране и пешкире, а ДВОЈЕ ДЕЦЕ НЕ ПЛАЋА НИШТА

2. Лондон - Стари дим

Фото: Пиксабеј

Лондон је одувек био задимљено место, али је велики смог из 1952. у потпуности оправдао овај назив. Током пет узастопних дана загадио је ваздух у толикој мери да је убио више од четири хиљаде људи!

3. Париз – Град љубави

Фото: Пиксабеј

Париз је био први европски град који је почео да користи јавну расвету, а због раскошно осветљене Ајфелове куле, често се назива и градом светлости. Наравно, цео град је идеалан за провођење времена са партнером, а чак се и за француски језик каже да је у питању језик љубави.

Прочитајте још: Ово радно место нуди зараду од 2.500 до 3.000 ДИНАРА ПО САТУ, а УСЛОВИ су шокирали многе (ФОТО)

4. Сингапур – Лављи град

Фото: Пиксабеј

Реч 'Сингапур' се с енглеског преводи дословно као 'Лављи град'. Оснивач града, сер Стемфорд Рефлс, објаснио је да је ово име одабрао након што је угледао ‘мерлион’ (мешанца лава и сирене). Легенда је занимљива, иако овде никад није било ни лавова ни сирена.

5. Амстердам – Венеција севера

Фото: Пиксабеј

Главни град Холандије пресеца више од 100 километара канала. С обзиром на ту чињеницу, Амстердам се често упоређује с најславнијим градом с каналима, Венецијом. Иако им је то једина заједничка ствар, за надимак је очигледно било довољно.

Прочитајте још: ОВО СУ СИМБОЛИ СРПСКИХ КУЋА: Да ли знате која је резлика између ТАРАБЕ и ПЛОТА?

6. Филаделфија - Град братске љубави

Фото: Пиксабеј

Оснивач града, Вилијам Пен, желео је да оснује место где ће сви моћи да живе у љубави и слози. Стога је спојио две речи на старом грчком - 'пхилос', што значи 'љубав' и 'аделпхос', што преводимо као 'брат'. Тако је Филаделфија постала и остала град братске љубави.

7. Јерусалим – Свети град

Фото: пиксабеј

Овде посебно објашњење вероватно није ни потребно. Јерусалим има велико значење и светост за све три велике монотеистичке религије: хришћанство, јудаизам и ислам. Нека од најсветијих (ходочасничких) места све три религије могу се наћи управо у овом граду, а заједничка им је Храмска гора.

8. Мумбај – Град снова

Фото: Пиксабеј

Мумбај је ово име заслужио јер је најбогатији град Индије, па не чуди што многи у њега стижу у потрази за бољим послом и животом. Неки покушавају да успеју на све могуће начине, а овде је смештен и Боливуд.

Прочитајте још: Емотивни снимак ОБИШАО СВЕТ: Овако је отац заштито сина од експлозије у Бејруту (ВИДЕО)

9. Лас Вегас – Град греха

Фото: Пиксабеј

Град настао усред пустиње Неваде и данас је најпознатији по великом броју коцкарница где ретко ко зарађује, а већина губи новац. Овде је могуће пронаћи све пороке, тако да Лас Вегас савршено оправдава свој надимак.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.