Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ХАРИЗМА

ОВИ ЉУДИ ЗРАЧЕ и умеју да ЗАВОДЕ: Открили смо ТАЈНУ УСПЕХА

Сигурно сте је и сами више пута осетили у ваздуху, док сте нетремице гледали у неку особу, помно пратећи сваки њен покрет, упијајући све изговорене речи, као хипнотисани.

1603553023_Depositphotos_217215658_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Харизма је привлачна "енергија". То није само неко ко има "добру енергију", већ је и ствара!

Прочитајте још: "Кад добијете дијагнозу РАК ДОЈКЕ, прво будете у шоку": Јасмина је ДВА ПУТА победила канцер, а ово је прича о њеној БОРБИ (ФОТО)

Благодат
У хришћанству харизма је дар Светог духа, односно благодат.

Да ли је то урођена особина, или се може стећи и временом?

- Сама реч харизма значи "дар". Многе колеге кажу да је то вештина, a jа бих додала да је поред тога и способност. Можда бисмо је могли назвати и даром среће, да смо имали прилику још у раном узрасту несметано да пуштамо и развијамо таленте. Ако на овај начин гледамо, закључићемо да је можемо и касније развијати, када сами обезбедимо услове за то - каже Ивана Пауновић, психолог, психотерапеут и супервизор.

Прочитаје још: Наталија је РУСКИЊА која се са петорицом синова преселила у Србију! Деци на ране ставља чили, а за то постоји ДОБАР РАЗЛОГ! (Фото)

Манипулација
Постоји и девијација харизме. Харизматске вође су страствене у  циљевима, који искључују добробит других. Штавише, укључују манипулативност за остваривање сопствених девијантних потреба. Харизматичност чија је основа самоцентрична манипулативност, удружена са недостатком моралних вредности и емпатије, може бити опасна.

Харизма се најчешће јавља у детињству. То су она деца која уживају у егзибиционизму, слободно и радосно испољавају себе, без много блокада.

Харизма се развија.

Права харизма укључује и емпатију, баланс својих и туђих потреба, бар у свом здравом облику. Као и друге особине, тако и овај скуп почиње да се рано развија и годинама добија на пуноћи и квалитету, како се дететове способности шире.

Прочитајте још: АМЕРИКАНАЦ снимио видео: Не могу да верујем КОЛИКО САМ СРЕЋАН што ЖИВИМ У СРБИЈИ! (ВИДЕО)

Које су сличности и разлике између харизме и шарма?

- Харизма је шира особина бића, за разлику од шарма који је више везан за саму комуникацију. Тако је шарм површнија особина, па тако неки продавац може да вас шармира да нешто купите и пробате, али харизма вас сама зове да искусите и останете - објашњава Ивана Пауновић.

Оптимисти прихватају и радују се животу.

Највећа предност харизматичних особа у односу на друге је што се радују животу. Не у смислу идеализоване представе живота. То је радост у којој преовладава оптимизам, али га свакако чине и туге, бриге и страхови. Сви делови живота се прихватају. Ту су, прихваћени, уважени и на њима особа ради.

Прочитајте још: "Знам да ћеш бити тужна, али ПРЕСЕЛИЛА САМ СЕ У СРБИЈУ и ЖИВИМ као у БАЈЦИ!"

- База погледа на живот је оптимистична. То је став да има смисла, то је и акција сталног налажења смисла. Харизматична особа троши живот како би га више имала - поручује Ивана Пауновић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas