Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ходање

Ових 10 РАЗЛОГА пробудиће вам ЖЕЉУ ЗА ШЕТАЊЕМ већ данас

Не потцењујте моћ ходања.

1603276580_walking-1868652_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Иако није интензивно као неке друге кардио вежбе, попут трчања и тренинга високог интензитета, пешачење је више него добро за ваше здравље. Једна од највећих заблуда је да оно захтева пуно времена и труда за минималне резултате. Напротив, благодати ћете осетити након само пола сата ходања дневно. Чак и брза вечерња шетња око блока може вашем здрављу донети добро.

Истраживања показују да редовно ходање смањује ризик од високог крвног притиска и холестерола, дијабетеса и срчаних болести. Брдовити терен са нагибима посебно је добар јер вас тера да урзавате и успоравате темпо, што повећава интензитет тренинга и побољшава кондицију. Поред тога, пешачење:

Прочитајте још: Знамо да ЗЕЛЕНИ ЧАЈ помаже у МРШЉАВЉЕЊУ, а ЦРНИ?

1. Побољшава расположење

Осећате се суморно, баш као и време? Обујте патике и изађите из куће. Сат времена пешачења сманује ризик од депресије. Истраживачи су приметили да се код људи који се баве неком врстом спорта депресија јавља знатно ређе.

2. Подстиче креативност

Фото: Депосит

Следећи пут кад вам понестану идеје, ођавите се са друштвених мрежа и прошетајте по блоку. Шетња подстиче креативност и то за чак 60%!

3. Сагорева калорије и помаже у мршављењу

Ходајте брзим темпом и укључите своје руке. Ангажовање мишића горњег и доњег дела помоћи ће вам да сагорите калорије. Брзо ходање убрзава пулс и доприноси топљењу масти. Да бисте то постигли, направите 15.000 корака сваког дана.

4. Доприноси здрављу срца

Истраживање које је обухватило 90.000 учесница, показало је да ходање просечним темпом 40 минута, два или три пута недељно, смањује ризик од развоја срчаних болести код жена у постменопаузи.

Прочитајте још: Не прескачите ИСТЕЗАЊЕ ПОСЛЕ ТРЕНИНГА: Помаже ваше ЗДРАВЉУ и ФОРМИ

5. Јача мишиће

Као и код трчања, током пешачења можете изградити мишиће, посебно ако повећате брзину, нагиб или интензитет. Ходање ангажује пуно мишића ногу, укључујући оне на бутинама, глутеусима, листовима и задњој ложи.

6. Смањује ризик од дијабетеса ако сте предијабетичари

Ако сте већ на прагу дијабетеса и тражите начин да избегнете дијагнозу, крените у брзу шетњу. Ходање побољшава толеранцију глукозе код шетача.

7. Бољи сан

Шетња током дана вам може помоћи да спавате. Што више корака направите, сан ће бити квалитетнији.

8. Бољи имунитет

Фото: Депосит

Ходање је додатна подршка имунолошком систему, што је посебно корисно у предстојећој сезони прехладе и грипа. Чак и ако се разболите, симптоми ће бити блажи, а болест ће краће трајати.

Прочитајте још: Како да вежбате, а да вас НЕ МРЗИ? Ево неколико трикова

9. Дуговечност

Они који практукују брзо ходање живе дуже. На дуговечност пре свега утиче брзина кретања, а само ако ходате брзо и редовно, очекујте дужи животни век.

10. Смањује жељу за слаткишима

Ако спадате у оне који грицкају ноћу, онда ће вас ова предност ходања посебно занимати. 15-минутна брза шетња, како је показало једно истраживање, смањује жељу за слатким грицкалицама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas