· · Коментари: 0
ПРИРОДА

Ових 5 БИЉАКА, које расту крај пута, могу да вам СПАСУ ЖИВОТ

Ујед инсекта, опекотине, посекотине, висока температура и пролив могу се излечити травама које расту свуда око нас.

1594292784_deteprroda.jpg

Изузетно је корисно познавати лековита својства биљака које окружују наше поднебље, јер њиховим правилним коришћењем могу човеку да спасу живот.

Прочитајте још: Уколико имате проблем са бубрезима, КОПРИВА је решење! Свима је доступна, а ЕВО РЕЦЕПАТА

Неколико биљака би требало да се нађе у свакој башти, јер у бројним случајевима изненадних болести, болова или повреда могу да буду ефикасна прва помоћ. Да би олакшали себи и живот својих најмилијих, треба посматрати биљке и у сваком тренутку знати где се налази потенцијални лек који може да спаси живот човеку.

Штавољ Фото: Пиксабеј

Дијареја

Уколико дијареа почне на месту где нема лекова и апотеке, треба се окренути око себе и убрати штавољ.

Штавољ, купине и жалфија за дијреју.

Штавољ је биљка која се код нас сматра коровом, а најчешће расте поред пута i у кратком року зауставља пролив. Неколико листова се прелије прокуваном водом и попије када се прохлади.

Купине су укусно и веома хранљиво воће,али могу помоћи да се заустави дијареја. Уколико нема плодова купине, може да послужи њихово корење. Довољно је очистити и жвакати корен купине и убрзо ће се осетити олакшање у стомаку.

Жалфија је још једна биљка чији листови попарени врелом водом стварају чај који помаже код стомачних тегоба.

Боквица Фото: Пиксабеј
Оперите лист, сажваћите и ставите на рану.

 Уејд инсекта

Уколико се примети црвенило и почне свраб, треба одмах убрати неколико зелених листова боквице и опрати. Листови се жваћу и када се направи смеса, исппљуну се и ставе на место уједа.

Посекотине и опекотине

Када се човек посече и крв почне неконтролисано да капље, а у том тренутку нема хидрогена и алкохола, довољно је из цигарете извадити дуван и посути по рани. Крварење ће одмах престати.

Фото: Пиксабеј
Посекотине лечи дуван, хајдучка трава и алоја.

Алојин лепљиви гел, који се налази унутар дебелих и сочних листова, има јака антибактеријска својства, која помажу не само код посекотина, већ и опекотина и за лечење од убода инсеката. Довољно је исећи лист и прислонити га на оболело место.

Хајдучка трава се лако препознаје на ливади, повеже се на рану ову биљку као облог.

Прочитајте још: Руси "одлепили" за гардеробом од КОПРИВЕ И КОНОПЉЕ: Тканине спречавају РАК КОЖЕ, а верује се да постоје и друга лековита својства

Висока температура

Уколико дође до повишене температуре треба одмах реаговати и убрати метвицу.  Црвени цветови се потопе у топлу воду добија се чај препун антибактеријских својстава, који је снижава температуру.

Помаже и чај од лишћа ресника (конопљуша, грозничница, устук, Душаново перје, конопљика) или  мацине траве, познате као "очајница", а може се видети на сваком пропланку.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.