Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

"Ово ће дете спасти многе, с њим је рука Божја": Данас верници прослављају ПРЕПОДОБНОГ ПИМЕНА ВЕЛИКОГ

Српска православна црква и њени верници данас прослављају дан посвећен Преподобном Пимену Великом.

1599636634_Depositphotos_16495513_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Преподобни Пимен Велики био је родом Мисирац и велики подвижник Мисирски.

Као дечак посећивао је знамените духовнике и од њих је сабирао опитно знање као пчела мед са цвећа.

Једном приликом Пимен је умолио старца Павла да га одведе Светом Пајсију. Пајсије када га је видео, рекао је Павлу: „Ово ће дете спасти многе, с њим је рука Божја".

Фото: СПЦ

Прочитајте још: ЦРНОГОРКА ОБЈАСНИЛА: "Посвађасмо се је ли СРПСКА или ЦРНОГОРСКА САЛАТА и нико ништа не поједе" (ФОТО/ВИДЕО)

Временом Пимен се замонашио и привукао ка монаштву још двојицу своје браће. Једном је дошла Пименова мајка да види своје синове, али Пимен је није пустио унутра него је кроз врата упитао: „Да ли више желиш да нас видиш овде или онамо у вечности?"

Мајка се удаљила са радошћу говорећи: „Кад ћу вас сигурно видети тамо, то не желим да вас овде видим".

Прочитајте још: Постоји НАУЧНО ОБЈАШЊЕЊЕ због чега више волимо ЦРВЕНУ од ЗЕЛЕНЕ хране

У манастиру ове тројице браће, којим је управљао најстарији брат, авва Анубије, овакав је био типик: Ноћу су 4 часа проводили у рукодељу, 4 часа у спавању и 4 часа у псалмопојању. Дању су од јутра до подне проводили наизменично у раду и молитви: од подне до вечерње у читању, а послеподне готовили су себи вечеру, једини оброк у 24 сата, и то обично од неких зеља.

Прочитајте још: Када се они МАСКИРАЈУ, ШОУ може да почне! Бака и унук су ОСВОЈИЛИ Инстаграм својим забавним фотографијама (ФОТО/ВИДЕО)

О њиховом животу сам Пимен говори: „Ми смо јели то што нам се предлагало; нико никад није рекао, дај мени нешто друго; или ја то нећу. На тај начин ми смо провели сав живот у безмолвију и миру".

Подвизавао се у 5. веку, и упокојио се мирно у дубокој старости.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas