Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРЕГЛЕД СТОПАЛА

Ово је десет ВАЖНИХ ПОРУКА које нам СТОПАЛА шаљу о здрављу

Озбиљне здравствене потешкоће.

1605255368_Depositphotos_22746565_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Стопала су најудаљенији део тела од срца и кичме, па прва бележе нервне промене на телу. Због тога је важно да редовно пратите изглед и осећај у њима и тако спречите појаву било какве озбиљније здравствене потешкоће.

1. Недостатак длачица на ножним прстима 

Иако се већина жена весели мањку длачица на ножним прстима, оно може да указује на проблеме у циркулацији.

- Изненадна ћелавост знак је да ваша стопала не добијају довољно крви како би одржали раст длака. Постоји могућност да срце не пумпа довољно крви до ваших стопала, па би било добро да посетите лекара - каже др Царолyн МцАлоон из Удружења Цалифорниа Подиатриц Медицатион. 

Прочитајте још: Ово су две НАЈГОРЕ ПОЗЕ ЗА СПАВАЊЕ због којих се будите укочени

2. Грчеви у стопалима 

Грч у стопалима уобичајен је проблем који може бити знак нервних проблема, али много чешће је показатељ дехидратације или лоше прехране. Сваког дана, а посебно током вежбања пијте одговарајуће количине течности, а добро би било да повећте унос хране с калијумом, магнезијумом и калцијумом.

- Тренутно олакшање понудиће вам топла купка за стопала у којој је добро ножне прсте испружити у смеру носа - саветује докторка.

3. Раница која неће да зацели 

Ранице које не зарастају на пределу стопала су прилично јасан знак дијабетеса. Висок ниво шећера у крви који је без контроле дуже време може да доведе до нервних оштећења због чега дијабетичари могу да добију посекотине а да  не осете икакву физичку бол.

Прочитајте још: НАЈЗДРАВИЈИ МИНЕРАЛ: Одличан је у превенција рака и јачању имунитета

- Раница која неће зацелити може бити знак и рака коже. Меланом се може појавити било где на телу, чак и између ножних прстију, па увек уврстите и преглед стопала кад идете код дерматолога - каже докторка.

4. Стопала су вам увек хладна

Хипотиреоза је најчешћи узрочник хладних стопала које је немогуће угрејати. Ако имате више од четрдесет година, могуће је да имате лењу штитну жлезду. Ова болест може да изазове и губитак косе, вртоглавице, нагло повећење тежине, али и депресију. Једноставне крвне анализе могу да покажу да ли вам је потребна терапија.

Фото: Депозит

5. Повећање ножног прста

- Нагли пораст ножног палца које је црвено, надражено и отекло и захтева хитну медицинску помоћ - каже америчка докторка. Типични узрочници за ову бољку су гихт, инфекције, упални артритис или нека физичка повреда.

Прочитајте још: Овај напитак чини чуда за ваш организам, а потребна су само два састојка

6. Утрнули прсти или делови стопала 

Утрнуће оба стопала најчешће је знак дијабетеса, хроничног алкохолизма или нуспојава хемотерапије. Али ако утрнуће осећате само у једном стопалу, могуће је да је узрок укљештени живац у стопалу, глежњу или леђима, који пак може бити изазван ношењем неодговарајуће обуће. 

7. Неугодни чукаљ 

Коштана израслина на зглобу код почетка ножног палца није последица ношења високих штикли. Напротив, реч је о генетском деформитету стопала које може да се погорша ношењем неодговарајуће обуће. Једини начин да се неугодни чукљеви исправе, јесте подвргавање операцији. 

Фото: Депозит

8. Бол у пети 

Плантарни фасцитис или синдром пренапрезања најчешћи је узрочник снажног бола у пети. Обично се појављује у тренутку кад устајете из кревета или се дижете са столца. Погоршати га може ношење преуске или неодговарајуће обуће, као и занемаривање лаганих вежби за истезање мишића. 

Прочитајте још: Три фантастична ТРИКА за млађу, здравију и лепшу кожу

9. Перутање и свраб стопала 

Ако осећате свраб, а кожа вам се љушти, вероватно имате гљивичну инфекцију која се може да се излечи одговарајућом кремом и одржавањем редовне хигијене стопала. Узрочник неугодног свраба могу бити и кожна обољења попут псоријазе, која се може одредити прегледом код лекара. 

10. Жути нокти 

Промена боје нокта на ножним прстима понекад је знак старења, а ако је попраћена и с "листањем" нокта и лаком ломљивошћу упућује на појаву гљивичне инфекције, која се може да се лечи кремом. Жутило се појављује и код жена које месецима лакирају нокте без предаха.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas