Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БОБИЧАСТО ВОЋЕ

Ово је НАЈЗДРАВИЈЕ ВОЋЕ на свету: Подстиче мршављење, спречава рак, а гаји се и у СРБИЈИ

Ово супер-воће потиче из Северне Америке, али се данас узгаја и цени широм света.

1617694640_aronia-berries-5442465_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Аронија има мало калорија и масти.Такође, аронија садржи импресиван ниво минерала и витамина. Осим тога, кора овог бобичастог воћа је такође добар извор дијететских влакана.

Прочитајте још: Стижу ЈАГОДЕ: Шта црвено, бобичасто воће може да уради за наше здравље?

Ово бобичасто воће је такође добар извор многих антиоксидантних витамина, попут витамина Ц, витамина А, витамина Е, бета-каротена и фолата. Можете узгајати аронију у вашем кућном врту и уживати у својим, свежим бобицама ароније. Бобице ће бити зреле крајем лета или почетком јесени. Тада можете одабрати бобице и јести их свеже са грма, било сирове или прерађене на много различитих начина, пише Здрависсимо.

 

Редовно конзумирање бобица пружа потенцијалне здравствене предности против рака, старења и неуролошких обољења, упале, дијабетеса и бактеријских инфекција.

Сибирска аронија

Сибирска аронија се назива још и црна аронија или сибирска боровница - будући да подсећа на боровницу и може да толерише веома ниске температуре.

Порекло
Сибирска аронија је мали, листопадни грм, висине око 5-8 м, који води порекло из северно-америчких предела који су познати као веома хладни. У Сибир је доспела управо из северне Америке.

Бобице сибирске ароније су богат извор антиоксиданаса, и то пре свега антоцијана. Из тог разлога се нарочито сибирска аронија цени као невероватан природни лек за многе болести и стања.

Прочитајте још: Зашто ЧАЈ ОД КУРКУМЕ треба да постане део менија? Његове здравствене предности су велике

Аронија и њена лековитост

Аронија као лек има низ предности, пре свега, захваљујући свом антиоксидативном, против-упалном и антибактеријском дејству.

Може да се користи за побољшање општег здравственог стања и за спречавање ризика од настанка многих болести.

Аронија подстиче мршављење

Аронија има мало калорија и масти, а садржи дијететска влакна и обиље хранљивих материја. Аронија вас дуже држи ситим и побољшава ваше целокупно здравље, што утиче повољно на мршављење.

Прочитајте још: Супернамирница храни мозак и даје снагу, а једна шака дневно ПОДМЛАЂУЈЕ

Фото: Пиxабаy

Побољшава варење

Аронија је богата дијететским влакнима, што значи да олакшава несметано варење, побољшавајући кретање хране кроз црева. Влакна могу да помогну против затвора, дијареје, грчева, надимања и желудачних тегоба.

Зависно од телесне грађе, око 30-ак бобица ароније дневно може да се поједе

Превенција рака

Истраживања су повезала аронију и њихов садржај антоцијанина директно са смањењем ризика од настанка рака дебелог црева.

Аронија и спанаћ су нарочито добри за крвну слику.

Лечење когнитивних поремећаја уз помоћ ароније

Антиоксиданси у аронији смањују оксидативни стрес у мозгу, чиме се смањује ризик за појаву Алцхајмерове болести, деменције и других когнитивних поремећаја повезаних са старењем.

Прочитајте још: Чудотворни цимет лечи и гљивичне инфекције

Аронија за имунитет представља један од најбољих природних лекова

Фото: Пиxабаy

Побољшање вида

Каротени који се налазе у овим бобицама могу да смање оксидативни стрес у очима, чиме се спречава развој катаракте. 

Прочитајте још: Штити, хидрира и елеминише знакове старења: Маска за лице од уља лешника (РЕЦЕПТ)

Антиоксиданси у аронији могу да спрече симптоме старења, а због своје особине да стежу, заправо могу да затегну кожу и учине да изгледате млађе

Аронија за регулацију крвног притиска

Садржај калијума у аронији је довољно висок да има приметан утицај на здравље срца. Влакна и разни антиоксиданси у аронији имају пресудну улогу за здравље срца, будући да снижавају ниво холестерола и делују против слободних радикала.

Аронија је такође повезана са регулацијом инсулина, који помаже да се нормализује ниво шећера у крви

Аронија је најчешће доступна у облику сока, екстракта и као аронија у праху, а може се наћи у боље снабдевеним продавницама здраве хране.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas