· · Коментари: 0
КАЛОРИЈЕ

Ово је ПЕТ НАПИТАКА због којих дневно поједемо и до 380 КАЛОРИЈА ВИШЕ

Истраживање открило где се налазе тих 380 калорија више које унесемо у организам.

1605784713_Depositphotos_107549440_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Америчко истраживање објављено у часопису "Јоурнал оф тхе Ацадемy оф Нутритион анд Диететицс" открило је да нас омиљена пића која конзумирамо свакодневно могу подстаћи да поједемо више калорија током дана.

Научници су проучавали навике конзумирања хране и пића код више од 20.000 Американаца и закључили да алкохол, кафа, чај, газирана пића и дијетална пића узрокују одређени степен преједања. 

Алкохолна пића нашла су се на првом месту јер отварају апетит и подстичу нас да, у просеку, поједемо чак 384 калорије више на дневном нивоу. Због газираних пића пак поједемо око 226 калорија више, али можда највеће изненађење је то да због кафе унесемо и 108 калорија више, док су дијетна пића "крива" за 69 калорија више. 

Прочитајте још: Идеалан за хладне дане: Рецепт за КАКАО, али ко ипак не би требло да га пије

Чак је и чај, један од најздравијих напитака, повезан с уносом 64 калорије више. При томе се мисли искључиво на додатне калорије из хране. Интересантно, установљено је да нас кафа највише "тера" да једемо висококалоричну храну сиромашну храњивим материјама.

Једна кафа дневно може нас подстаћи да унесемо 60 калорија вишка из брзе хране.

Алкохол отвара апетит, али шта је са дијеталним пићима? Научници сматрају да ова нискокалорична пића не пружају довољно задовољство због чега се после посеже за храном. Друго могуће објашњење је то да конзументи дијеталних пића осећају мању кривицу и сматрају да је унос додатних калорија после оправдан. 

Фото: Депозит

Што се тиче кафе, чаја и газираних пића одговор можда лежи у хемијској реакцији која се догоди у мозгу након конзумације због које имамо потребу да једемо, али стручњаци се слажу да би одговор пре могао бити у навици. 

Прочитајте још: Храна коју треба да ИЗБЕГАВАТЕ након 19 часова: Определите се за нешто друго

- Врло је вероватно да већина људи та пића не конзумира сама. А врста хране коју вежемо уз њих обично није здрава: кафу уз колаче, чај уз кекс, газирана пића уз хамбургер, пиззу и другу врсту брзе хране - каже водитељ истраживања Руопенг Ан са универзитета у Иллиноису.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.