Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Недокучиво

"Сви који уђу овде умреће" - писало је над улазом, а археологу су се у сну јавила ДВА ДЕЧАКА са МОЛБОМ (ВИДЕО)

"Клетва Фараона" је косила много пре него што су открили гробницу младог владара

1598624815_tuta-1.jpg
Фото:Депозит
Oglas

За "проклетсво Тутанкамона" зна се од првих дана откривања гробнице младог фараона. Написано је на стотите студија, научних радова, анализа. Многе мудре главе су се упињале да докажу да је све само мит, па је чак на отварању Музеја Тутанкамона у Египту саопштено да је "Клетва скинута" ( о томе прочитајте ОВДЕ), али узалуд, мало ко у то верује!

А права истина је много језивија од оне везане "само за Тутанкамона".

Да подсетимо, хијероглифе је тек у 19. веку дешифровао Француз Жан Франсоа Шамполион. И тек тада су могле да се прочитају клетве исписане на зидовима пирамида, али и мањих, откривених гробница. Био је то доказ да су приче које су се препричавале вековима уназад, о постајању клетви, заиста тачне.

Прочитајте још: Никад откривена мистерија: Да ли сте знали да чудесна конструкција пирамида има НЕВЕРОВАТНА СВОЈСТВА? (ВИДЕО)

Откако су пирамиде подигнуте пљачкаши су жудели за силним благом похрањеним у њима. Скоро све су опљачкане, а једна (можда и једина, али се верује да има још неоткривених) која је сачувана, и тако нетакнута, откривена, је Тутанкамонова гробница.

Тутанкамонова гробница (Фото:Депозит)

Предања говоре, а то је и потврђено, да су пљачкаши два пута "отварали" гробницу, али никада ништа из ње нису изнели. Све док енглески лордови нису "пронашли" последње почивалиште голобрадог владара... Колале су приче по Египту да су сви који су пљачкали, оскрнавили вечне куће фараона, скончали неприродном смрћу, често у највећим мукама. Чак и они који су на било који начин, учествовали у промету тим драгоценостима нису дочекали дубоку старост.

Тако је још 1699. дакле више од два века пре открића гробнице Тутанкамона, француски писац Луј Пенише сведочио да је један угледни пољски трговац, купио у Александрији две мумије, да их је утоварио на брод и да су му се "указале две прилике" које су му наговестиле "невероватно невреме на мору и тражиле од њега да мумије пребаци преко ограде брода у воду". Пољак је то испричао капетану који га је умиривао да "на небу нема ни облачка", да би само неколико минута касније, ноћ заменила дан, а ветар уз језиво завијање, је подигао огромне таласе...Када је брод у трену остао без једара, када се зачуло стравично пуцкетање, шкрипа, капетан и Пољак су решили да пребаце мумије преко ограде брода.

Француз Пенише тврди да је "истог тренутка ветар стао, а облаке је заменило сунце"... Оваквих и сличних сведочења има на десетине, али је некако "најтеже" оно казивање, нашег савременика, чувеног Египтолога Захија Хаваса, који је чак био и министар у Влади Египта. Он је испричао како је један млади археолог учествовао са блиским рођацима у пребацивању неколико артефеката из гробница.

Рођак који је био са њим умро је истог дана. На годишњицу његове смрти умро му је и ујак, а на исти дан годину дана касније и ујна. Тај млади археолог је на исти дан када су се догодиле све три смрти, две године касније, открио до тада непознату гробницу са натписом на улазу: "Сви који уђу овде умреће. У води ће против њих бити крокодили и нилски коњи, а на земљи ће их убити змије или шкориони!"

"Сви који пробуде Фараона умреће ..." (Фото:Депозит)

Млади археолог је одустао од уласка, али је касније ипак био умешан у транспорт две мумије деце из Бахарија оазе до музеја. У сну је угледао та два дечака који су тражили да и мумију њиховог оца донесе до њих. Снови су му се понављали, увек исти, месецима, све док није пренео мумију оца и спојио их заједно. Министар Хавас је испричао и причу о тешко болесном дечаку који је тражио да ге доведу у Музеј старог Египта где је тражио да види "очи мумије Ахмоса Првог". И египатска штампа је данима после писала о "чудесном оздрављењу дечака"! 

Ипак, када је 1922. откривен први степеник на улазу у гробницу Тутанкамона (последњи предмети су изнети десетак година касније) и када је почело приповедање о Тутанкамону, прича о проклетству се ширила невероватном брзином.

Прочитајте још: Сви најчувенији египтолози се слажу око ових СЕДАМ ЧИЊЕНИЦА у вези са пирамидама!

Пронађено је 5.398 предмета! Најпознатија је свакако посмртна маска, ковчег Тутанкамона, али пронађен је и бодеж од непознатог метала па се претпоставља да је направљен од неког метеорита који је пао на земљу...

Иако се као главни археолог који је открио гробницу наводи Хауард Картер, треба знати да је Џорџ Херберт пети Ерл од Карнавона, прикупљао дозволе за ископавање, окупљао екипу археолога и тражио локацију још од 1915.

Почетком 1922. године Карнавону стиже изненадни телеграм од најпознатјег окултисте тог времена, Лорда Хамана где буквално пише: "Лорде Карнавон не улазите у гроб. Никада више нећете бити здрави. Умрећете у Египту"! 

Тутанкамонова златна маска (Фото:Депозит)

Како је добро познавао Лорда Хамана, Карнавон одлази до друге двојице познатих видовњака тог времена који му проричу, ни незнајући шта намерава да уради, да ће умрети у Египту ако га брзо не напусти! Ипак, Лорд Карнавон са својим сарадником Хауардом Картером 17. фебруара 1923 открива први степеник и отвара гробницу Тутанкамона! То јутро, када је устао и кренуо да се спрема за одлазак на локацију на којој ће неколико сати касније отворити гробницу, Лорд Карнавон је у кавезу уместо свог карнаринца затекао кобру!

Када су крочили у гробницу забљеснуло их је неизмерно богатство злато, драгуљи, бисери, али су изнад ковчега (105 кг чистог злата) угледали и натпис: "Смрт ће задесити оне који ометају фараонов сан." Ускоро Лорду Карнавону се здравље нагло погоршало без видљивијег узрока. Умире, а његов син бележи:

- У тренутку очеве смрти погасила су се сва светла у Каиру. Уплашили смо се, запалили смо свеће и молили се до јутра - описивао је језиву ноћ.

Прочитајте још: Тражите је на ПОГРЕШНОМ месту! Вељко тврди да се АТЛАНТИДА налази на дну ДУНАВА, поседује и ДОКАЗЕ

Тек касније су сазнали да је истовремено у Енглеској, у дворцу Лорда Карнавона, његов пас изненада исте ноћи када је Лорд умро, почео да завија да би само легао и угинуо!

Лорд је умро 5. апрла 1923.

Прецизни енглески истраживачи су установили да су од 58 присутних на отварању гробнице Тутанкамона, скоро сви су умрли у наредних годину до две, а само осам је поживело "нешто дуже". Последњих троје из ове групе били су Хауард Картер који је умро 1939. од рака. Амерички археолог Ј.О. Кинман је умро 1961. а последња из групе је умрла ћерка Лорда Карнавона 1980. године која је такође била присутна на скрнављењу гробнице! 

Истраживачи "Проклества Фараона" су посвећивали пажњу сваком детаљу. Мислило се да је у питању неки непознат отров, па чак и радијација, јер је велики број присутних умро од рака.

Прочитајте још: Кеопсова је најпознатија, али НАЈСТАРИЈА ПИРАМИДА НА СВЕТУ се налази 400 километара ОД БЕОГРАДА (Видео)

Али, ништа нису могли да докажу. Наилазили су на невероватне чињенице. Тако је Лорда Карнавона у лице, неколико дана пре смрти ујео маларични комарац (Лорд није умро од маларије али се претпоставља да је и ово допринело наглом погоршању здравља) и то на истом месту на лицу где је видљива пукотина на посмртној маски Тутанкамона. Три дана после Лордове смрти умире и амерички археолог, један од вођа тима Артур Мејс. Египтолог Џорж Голд разлгеда гробницу уз дозволу свог пријатеља Карнвола одмах по отварању и умире само 12 сати касније! Радиолог Арчибалд који је рендгенски прегледао фараоново тело умире неколико дана касније. У прве три недеље умире још 12 особа из те првобитне скупине од 48 људи! 

                                 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas