· · Коментари: 0
МИТОВИ О КОСИ

Ово нам фризери никад не би открили: 10 МИТОВА О НЕГОВАЊУ КОСЕ!

Погледајте на које смо све начине уништавали косу јер смо били у заблуди.

1601458056_Depositphotos_42827269_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Од детињства нас уче да ће нам коса лоше изгледати ако је перемо сувише често и да одговарајућа неге може учинити чуда за волумен косе. Међутим, испоставило се да већина ових "вечних" истина није ништа друго до мит. Ми смо сакупили најпопуларније митове о нези косе које желимо да поделимо са вама. Погледајте на које смо све начине уништавали косу јер смо били у заблуди.

Мит број 1: Што је више шишате, брже ће да расте

Пошто коса расте из корена, а не од крајева, шишање косе ни на који начин не утиче на брзину раста косе. Такође, супротно популарном веровању, бријање главе не утиче на густину косе, јер је број фоликула косе генетска особина.

Мит број 2: Природно сушење косе је боље од сушења феном

Ако имате кратку косу која се осуши за неколико минута, није вам потребан фен. Међутим, пожељно је да дугу косу ипак сушите феном, јер водени молекули који продиру у структуру длака, буквално испирају кератин из њих, чинећи косу крхком и сувом.

Прочитајте још: Како да ваше ШИШКЕ увек изгледају САВРШЕНО

Мит број 3: Коса се "навикне" на шампон

Пошто коса, као и нокти, садржи мртво ткиво, она не може да створи зависност. Другим речима, ако перете косу истим шампоном дуже време, ваша коса се неће брже прљати или расти спорије. Многи фактори утичу на то да вам делује да се коса привилкла на одређену марку шампона.

Фото: Депозит

Мит број 4: Суво теме је главни узрок перути

Заправо је супротно. Перут се јавља код људи са масним теменом. Зато, ако вам се јави овај проблем, престаните да користите уље за косу, које супротно вашим очекивањима, може само да погорша ситуацију.

Прочитајте још: Како да ваше ОБРВЕ изгледају савршено? На ове ТРИ ствари ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ

Мит број 5: Крајеви косе се могу опоравити

Расцветале крајеве можете "затворити" на неко време уз помоћ специјалних маски или уља. Међутим, да бисте их се решили, ипак ћете морати да их скратите.

Мит број 6: Често чешљање негује косу

Често чешљање распоређује масноћу дуж целе косе, па се она много брже испрља. Само чешљање не утиче на негу косе и може само да погорша ситуацију. Зато је најбоље да чешљате косу само када је то неопходно. У овом случају, мала количина масноће која ће се распоредити дуж косе, учиниће да коса изгледа сјајно, али не и прљаво.

Прочитајте још: Заборавите на БОТОКС! Ово је идеална маска за ПРИРОДНО ЗАТЕЗАЊЕ ЛИЦА

Мит број 7: Одговарајућа нега ће учинити косу гушћом

Густина косе, као и број фоликула косе, јесте генетска особина, па ни квалитетна нега не утиче на њих. Ипак, одговарајући производи могу вашој коси дати привидан волумен.

Фото: Депозит

Мит број 8: Што чешће перете косу, она ће се брже мастити

Као и боја, густина, коврџе, количина масноће које отпуштају масне ћелије условљена је генетиком. Зато, нажалост, често или ретко прање косе не утиче на то колико ће се ваша коса бржо прљати. Ипак, одговарајућа нега може да утиче на рад лојних жлезда, па ће се коса спорије прљати.

Прочитајте још: Које ЦИПЕЛЕ сте обули данас? Ево шта ОБУЋА ОТКРИВА О ВАМА

Мит број 9: Ако ишчупате седу длаке, порашће две или три на њеном месту

Пошто квантитет косе сваке особе не зависи од неге или исхране косе, неколико длака не може порасти уместо једне. Међутим, ипак је боље да не чупате седе власи јер можете оштетити фоликуле или довести до урастања длака.

Мит број 10: Хладна вода затвара кутикулу, па коса постаје глатка

Пошто коса садржи мртво ткиво, ни хладна ни топла вода није у стању да утиче на стање кутикуле.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.