· · Коментари: 0
БЕБЕ

ОВО нисте знали: БЕБЕ су способне да ураде НЕВЕРОВАТНУ ствар!

Ако сте се питали шта ваша беба поручује о себи док се мило смешка, мази вас по руци или околини "удељује" шармантне погледе, знајте да је у питању - љубазност.

Depositphotos_53074781_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Можда звучи чудно, али испољавање пријатности је малишанима блиско и пре него што проговоре - показала је студија објављена у часопису "Наука".

Прочитајте још: Штитећи децу од кућних послова правите грешку: Истраживање траје 75 година и сасвим је јасно

Стручњаци су спровели истраживање које је показало да бебе изузетно рано могу да покажу да су љубазне, а да већ у узрасту од две године умеју да помогну одраслима. Тако ће, када виде да је некоме испало нешто из руке, сами покупити ствар са пода и предати је власнику. Занимљиво је да малишани уопште нису наивни, па ће, тврде научници, притећи у помоћ само када увиде да одрастао човек није намерно бацио неки предмет, већ да му је испао.

Бебе рано могу да схвате да је важно помоћи другима и зато радо подижу испуштене ствари.

Наравно да нису све бебе подједнако љубазне, што је само матрица која се преноси од родитеља. Али како истраживања показују да нас љубазност усрећује, стручњаци препоручују да ово буде једно од поља на којима ћете свесно радити са својом децом. У преводу - учите их да буду што љубазнија.

Стварно су дивне Фото: Депозитфото

Нека од вас усвоје значај и лепоту речи "хвала" и "молим", подстичите их да разумеју како се други осећају, а не да на вашем примеру постају себични, и обавезно их наградите сваки пут када приметите да су пријатни и од помоћи другима.

Добра су само она деца која су такво понашање видела од својих родитеља.

Да је у том процесу важан принцип награде, а не казне, показао је извештај професора Сема Боулса у којем је објавио резултате истраживања спроведеног у шест дечјих центара у којима су уведене казнене мере за родитеље који касно долазе по своју децу. После тих прописа, маме и тате су још више и чешће касниле. Његово објашњење је било да се добра дела чине зарад њих самих, а не ако нас на то неко присили.

Прочитајте још: "Моја сестричина биће МАЛТРЕТИРАНА у школи због ИМЕНА које моја сестра планира да јој да"

- Уосталом, људи уживају у томе да чине добра дела колико уживају и док једу сладолед, то нам пружа задовољство - каже професор.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.