Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПАЖЊА!

Да ли сте знали да када пишете на телефону, ваша кичма ПРОЖИВЉАВА ПАКАО: Можете бити трајно ОШТЕЋЕНИ

Опасно за здравље!

1603379482_Depositphotos_163428446_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Сурфовање по интернету, писање порука и претраживање друштвених мрежа постало је свакодневница. Али научници и лекари упозоравају како су овакве навике и те како опасне за ваше здравље, а ево и зашто.

Ако сте током протеклих неколико минута сурфовали на мобилном телефону или се пак дописивали са породицом и пријатељима, знајте како је управо у тим тренуцима ваша кичма пролазила кроз прави пакао.

Истраживање је потврдило како просечна особа на мобилном (било сурфујући или пишући поруке и постове) проводи између два и четири сата, а код неких се та бројка повећава и до 10 сати дневно.

Прочитајте још: Како ваше ДРЖАЊЕ утиче на ТЕЛО: Шта је правилно?

Али проблем није у самом куцкању, већ у неприродном положају врата који никада у историји није толико дуго стајао у таквом положају. Управо тај положај може довести до трајних оштећења кичме.

Глава одрасле особе у просеку тежи од 4 до 6 килограма што је уједно и тежина којом глава оптерећује кичму када седите или стојите у природном положају.

Фото: Депозит

Прочитајте још: Не будите лењи! Савети помоћу којих ћете имати САВРШЕНО ДРЖАЊЕ

Према последњем истраживању савијање врата према напред за само 15 степени повећава притисак на кичму за 12 килограма, угао од 30 степени 18 килограма, док угао од 50 степени, какав захтева писање порука из крила, постаје прави терет за ваша леђа који тежи чак 30 килограма.

Оваква навика не само да може да узрокује болове у врату и леђима, већ оптерећује мишиће, тетиве и лигаменте који могу постати трајно оштећени. То се посебно односи на децу и младе чије тело је још увек у процесу развоја.

Прочитајте још: БОЛЕ вас РАМЕНА И ВРАТ: Пробајте ове ДВЕ ВЕЖБЕ, једну можете радити и док СЕДИТЕ НА ПОСЛУ

Али, исто тако, то не значи да морате да престанете да користите "паметне" телефоне, већ да приликом куцкања размислите о ономе што радите и заузмете удобнији положај. Наслоните се на наслон и покушајте да подигнете мобилни што више.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas