Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
опрезно

Ово су једне од најсмртоноснијих биљака на планети: А једну чувају и породице у Србији (ФОТО)

Светску "славу" сттекле су на најсуровији могући начин.

1608297419_Depositphotos_79897504_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

На свету постоји на хиљаде биљака отровница, међу којима су и оне које су јако опасне за људе. Међу биљкама опасним по људе постоје чак и оне које неретко виђене као саксијске биљке које држимо у становима, или вртне биљке, које мислимо да добро знамо…

Кукута (Цониум)

Кукута је своју светску славу стекла на најсуровији могући начин – она је још у древној Грчкој служила за прављење отрова за егзекуцију. Вероватно најпознатија жртва ове биљке је био Сократ, грчки филозоф коме је пресуђено да сам себи одузме живот испијањем отрова.

Прочитајте још: Необична ВРСТА СУКУЛЕНТА која ће украсити вашу кућу

Иако биљка садржи неколико отровних материја, најачи и најсмртоноснији је отров конин, који у довољној дози узрокује парализу срца и плућа. Кукута углавном расте у Европи и Северној и Северној Африци. Поред Кукуте која је убила Сократа (и ко зна још колико људи), један рођак ове биљке, Цицута (или Водена Кукута) је проглашена најотровнијом биљком која расте у Северној Америци.

Абрус прецаториус (Крабино око)

Абрус је пореклом из Индонезије, где се њене јарко црне, црвене и беле бобице често користе при изради перкусија и накита. Ове семенке не производе само добар звук. Оне су и веома опасне због отровне супстанце абрина које садрже. Само једна семенка ове биљке може бити фатална за људе. Ипак, на сву срећу семенка само „прође“ кроз људски организам, а фатална је само кад се жваће.

Нериум олеандер (код нас познат као лијандер)

Олеандер је сврстана међу најотровније биљке на планети, а опет шансе да је и сами узгајате у башти или дому постоје пошто је лијандер једна од најпопуларнијих кућних цветница.

Прочитајте још: Један од најлепших цветова крије невероватну СИМБОЛИКУ

Ова биљка која расте у облику малог грма, може бити јако лепа - али само за гледање, жвакање лишћа, стабла или цвећа веч може бити фатално, па ову биљку држите даље од деце и кућних љубимаца. Заправо сваки део лијандера је отрован. Чисти олеандер може да оштети ваше очи и црева, па чак и да заустави срце.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas