· · Коментари: 0
језик

Ово су најтужније СРПСКЕ ИЗРЕКЕ: Сви их користимо, а нисмо знали шта тачно значе

Спрксе изреке су велика ризница у целокупној баштини.

1622796757_Depositphotos_301051126_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Српски народ се много пута у својој историји суочавао са страшним страдањима и пошастима. Зато можда и не чуде овакве изреке које, некоме са стране, могу деловати морбидно и "ненормално".

Неке од ових изкрека сакупио је и записао Вук Караџић, некима се порекло не зна, а неке су и новијег датума. Све се у савременом говору користе јако често, малтене свакодневно, а људи углавном не знају њихово порекло ни колико су поједине тужне и страшне.

Прочитајте још: КАКО СЕ КАЖЕ: Идем ПЕШАКА, ПЕШИЦЕ ИЛИ ПЕШКЕ?

Српске изреке

Носи као чума децу

Чума” је народни назив за кугу. Реч је о страшној заразној болести која је у прошлости однела стотине хиљада људи широм Европе, а и у Србији. Највише су страдали најосетљивији – деца.

Нико није пророк у свом селу

По предању, ово је реченица Исуса Христа коју је упутио мештанима свог родног места који га нису прихватали као Божијег гласника.

Маца ти је појела језика

У енглеској морнарици, за мање прекршаје, попут непоштовања надређених, спавања на стражи или пијанства, изгредници су били кажњавани шибањем бичем са девет шиба који се звао “Мачка са девет репова”. Бол је био толико јак да је велики број жртава након извршења казне неко време био потпуно нем.

Прочитајте још: Зашто се каже: ЛАЖЕШ КАО ПАС?

Смеје се к’о луд на брашно

Постоји теорија која сматра да израз има македонске корене. Тамо је постојао обичај да се душевни болесници (који су се често и хистерично смејали) лече уз молитве над брашном од којих су затим прављени хлепчићи које би ови јели.

Буди добра да не будеш модра

Изреку је записао Вук Караџић у књизи “Српске народне пословице” 1849. године уз објашњење да тако муж прети својој жени, а данас нам говори о не баш ласкавом односу према женама у српској традицији.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.