· · Коментари: 0

Ово су НОВИ СИМПТОМИ корона вируса: Ако вам шаке и стопала изгледају ОВАКО, хитно код лекара!

Ако вам шаке и стопала изгледају као да су промрзли, знајте да то може бити и корона иако немате ниједан други симптом.

1619510879_995c7001bb075b7663d3440c18e73434b87d13c1.jpg
Фото: Пиxабаy

Штавише, отеклине и црвенила на прстима ногу и руку најчешћи су код асимптоматских случајева ковида 19, а реч је заправо о микротромбози у крвним судовима. На овај симптом ковида 19 указује проф. др Даница Тиодоровић, дерматовенеролог и помоћник директора Универзитетског клиничког центра Ниш.

На кожи зна да буде више показатеља ковида 19 но што се може претпоставити - од копривњаче, израслина налик на богиње, па до промена које подсећају на промрзлине.

Прочитајте још: 

ОНАЈ КО СЕ НЕ ВАКЦИНИШЕ...За одбијање вакцине грађани Србије 1914. године били су БРУТАЛНО КАЖЊАВАНИ! (ФОТО)

- Неке од промена на кожи које указују на САРС-ЦоВ-2 инфекцију могу бити и васкуларног порекла, када су повезане са микротромбозом у малим крвним судовима. Оне могу подсећати на промрзлине и манифестују се у виду отока и црвенила на стопалима и шакама, најчешће на прстима. За ових годину и више дана епидемије имали смо и таквих случајева, и то су чешће асимптоматски пацијенти. Веома је важно одмах урадити антигенски, па и ПЦР тест ако треба, јер такви пацијенти често лутају, не може се наћи узрок тим "промрзлим" прстима, а узрок је управо у коронавирусу. То су такозвани цовид тоес илити ковид прсти, а такве промене се најчешће јављају при крају инфекције или чак као последица короне, па су ти пацијенти често негативни. Зато се раде и лабораторијске и друге анализе, међу којима су и фактори коагулације, како би се доказало да је реч о САРС-ЦоВ-2 инфекцији - наглашава Даница Тиодоровић.

 Иако реч тромбоза може да звучи некоме страшно, ове микротромбозе нису такве.

- Генерално, то нису опасне промене, најчешће и оток и црвенило нестану сами од себе. Али свакако треба урадити све неопходне анализе, па и скрининг коагулације и консултовати се с другим специјалистима ако је потребно - каже професорка Тиодоровић и напомиње да је врло важно повезивање оваквих манифестација с короном и због лечења пацијената ако је то потребно, али и због прекидања ланца ширења вируса.

Тежи случајеви као да имају богиње

Убрзо након заражавања коронавирусом могуће су и промене на кожи које подсећају на богиње.

- Осип налик варичелама или морбилима повезани су с умереном до тешком клиничком сликом ковида 19. А осим тога, могу се јавити и црвенкасто љубичасте промене на кожи трупа и екстремитета - објашњава докторка Даница Тиодоровић.

- Ти асимптоматски случајеви по овим назнакама на кожи и не претпостављају да је корона, па могу заразити бројне људе, уместо да се изолују - наглашава она и додаје да, осим отока, осипе налик копривњачи има малтене сваки пети ковид пацијент.

- У свакодневном раду било је више пацијента који су се јављали због алергије налик копривњачи, а била је повезана са инфекцијом коронавирусом. Кожне промене налик копривњачи могу се наћи у приближно 20 одсто случајева, што говори о томе колико је значајно да дерматолози, доктори опште праксе и других специјалности препознају ове кожне манифестације ради дијагностиковања инфекције ковидом 19, као и правилног и правовременог лечења тих пацијената - истиче проф. Тиодоровић.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.