Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТРАЖИВАЊА

Ово су рекције тела на превелику количину соли

Да ли знате колико је соли довољно унети током дана?

1617529188_pexels-andrea-piacquadio-3812745.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Према мишљењу стручњака, дневни унос соли не би требало да буде већи од пет грама, што представља тек једну кашичицу. Проблем је у томе што не можемо знати тачно колико смо соли појели – јер се она налази у многим намирницама, па чак и у оним које нам не делују слано.

Прочитајте још: Да ли сте се икада запитали од чега је тачно сачињено ЉУДСКО ТЕЛО? Дајемо прецизан одговор!

Ако желите да знате да ли уносите превише соли у организам, потребно је само да обратите пажњу на сигнале које вам даје тело и покушате да унос соли максимално смањите:

Сува уста

Уколико сте често жедни – то је најочигледнији знак да сте јели превише слане хране или превише слану храну. Жеђ наступа када организам дехидрира, а тада је вода неопходна како би се регулисала потребна производња телесних течности.

Јака главобоља

Наравно, није свакак главобоља повезана са превелликим уносом соли, али с обзиром на то да је со повезана са повишеним притиском – велике су шансе да ћете имати главобоље управо због тога. Ове главобоље су специфичне јер у тим случајевима имате осећај да ће вам глава експлодирати.

Натечене руке

Иако се нисте угојили – примећујете да су вам руке дебље, а прсти једноставно број мањи од прстена који иначе носите. Управо је ово један од симптома да уносите превише соли на дневној бази јер се на тај начин вода у организму предуго задржава и доводи до надимања, па прво натичу управо руке и ноге.

Лоша концентрација

Мозак престаје да ради како би требало управо онда када дође до дехидратације која често може бити последица превелике количине соли коју конзумирамо. Пад концентрације дешава се управо зато што је мозгу потребно више кисеоника и здрав организам како би био продуктиван.

Чест одлазак у тоалет

Већа конзумација воде доводи до чешће посете тоалету, али исто може бити и са повећаним уносом соли. Разлог за то је једноставан – бубрези морају да раде прековремено како би се решили соли у организму, због чега чешће имамо осећај да нам се пишки.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas