Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ТАРАБА И ПЛОТ

ОВО СУ СИМБОЛИ СРПСКИХ КУЋА: Да ли знате која је резлика између ТАРАБЕ и ПЛОТА?

Тараба и плот су обележје српске куће, имања домаћина, а у ширем смислу су и обележје српства.

1596713455_CaptureA.JPG
Фото: Принтскрин / Инстаграм / натасхкавр
Oglas

У Шумадији, где је свако сеоско двориште било ограђено плотом, данас оваквих ограда готово да нема. Српску тарабу на селу данас често замењују жичане, коване и бетонске ограде.

Прочитајте још: "Ком’ опанци, ком’ обојци": Знате ли како је настала ова изрека и ШТА ЗНАЧИ?

Старост српских тараба и њихова симболика у обележавању националног идентитета се не доводи у питање. Ако кренете путевима кроз села Шумадије, преко планине Јелице, или на српске лепотице Златибор, Копаоник, Златар, видећете вишедеценијеске тарабе, свака од њих има своју причу, али о њима треба знати:

Тараба и плот се често не разликују – и једно и друго је ограда од прошћа, дасака, летава или уплетеног прућа, с тим да је тараба углавном састављена од летава, а плот од прошћа између којег је уплетено пруће.

Добро уплетен плот траје и 100 година!

Прошће, проштац је узани колац, летва која је са једне стране зашиљена и пободена у земљу, и то је основа тарабе (плота). Добар је багремов проштац, јасенов, али од храста бољег нема. Кад се проштац побије у земљу, онда се закуцавају летве или се уплиће пруће, најбоље врбово, које је најжилавије. Добро уплетен плот траје и сто година, а за плетење 350 метара плота потребно је недељу дана. Некада је коришћено дрво шљиве црвењаче, која се одавно у Шумадији не гаји.

Прочитајте још: Овај предмет се свима налази у КУЋИ, изговарамо га ПОГРЕШНО, ево како је ПРАВИЛНО

Мајстора овог посла некада је било много, сада су остали само најупорнији или то по сећању раде они који памте како су то чинили њихови дедови.

Проштац из ограда у Србији је познат и као оружје у случајевима свађа око међа.

Данас, када и плот и проштац нестају, и из дворишта и из српског језика, овај појам користе само најстарији.

Прочитајте још: ПРЕ-СМЕ-ШНО! Када девојке ухвате бидермајер, момци обично реагују ОВАКО (ВИДЕО)

Колац, односно проштац помену када треба рећи да је рођак, комшија или политичар заслужио тешке батине.

Изрека “Држати се к’о пијан плота” значи – тврдоглаво се нечег држати, претерано устрајавати на нечем, пасти односно пљоснути као проштац – пасти целом својом дужином.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas