Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
родитељи

Понашање које указује да ваше ДЕТЕ не добија довољно ПАЖЊЕ: Пружите му више

Претворите дневне обавезе у посебне тренутке, пронађите радост у малим стварима, усрећите своје малишане.

1604319114_Depositphotos_151128554_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Реалност је да смо веома заузети, те није необично да се родитељи плаше да не проводе довољно времена са децом, и да осећају да су пропустили неке драгоцене успомене.

Јоханесбуршки клинички психолог Кристен Сколари обрашњава да квалитетно проведено време са дететом ствара јаку везу међу вама, и дете охрабрује да се осећа сигурно, срећно и да се узда у вас. Тако ћете знати шта га мучи, шта проживљава и шта га чини срећним. Важно је направити разлику између квалитета и квантитета проведеног времена.

Прочитајте још: Само ПАМЕТНИ родитељи користе 5 МЕТОДА да НАУЧЕ децу да УЧЕ

Квалитет наспрам квантитета

Када се уплетете у своје дневне обавезе, можете ухватити себе како се једноставно вртите тамо-овамо. Бити присутан је невероватан изазов у овом брзом свету, где се очекује да будемо константно повезани и доступни свакоме. Кристен је истакла како је то огроман изазов за родитеље, и предлаже да направите свесну одлуку да одложите телефоне и таблете чим се ваша смена заврши. Она охрабрује и укључивање квалитетног времена у дневну рутину са дететом, тако што ћете детету помоћи да кува, играти се са њим док се купа, или ћаскати о проведеном дану током вечере. Читање или мажење пред спавање су такође врло ефектни начини.Ж

У зависности од дететових година, придружите се његовој активности. Охрабрите га, похвалите и учествујте.

Уколико се мучите са тим да будете присутни у оном што радите, вежбајте технике које ће вам помоћи да се концентришете и осетите контролу. Уместо покушаја да у исто време мислите и о послу и о детету, покушајте да посао оставите са стране док малиша не оде на спавање.

Прочитајте још: Зашто ДЕЦА тако радо граде ШАТОРЕ и ПЕЋИНЕ и зашто толико желе да имају СВОЈ МАЛИ СВЕТ

Бенефити квалитетно проведеног времена

Научите да препознате знаке
Вокабулар вашег детета је ограничен, те неће увек бити у могућности да искаже да му је потребно више времена са вама. Ипак, сви експерти се слажу са тим да деца недостатак блискости и пажње исказују кроз проблематично понашање. Могу бити агресивни, немирни или нервозни. На неки начин желе да придобију пажњу, па макар то било и негативно. Деца, без обзира на године, имају дубоку потребу да буду вољени, па недостатак пажње може довести до анксиозности или депресије.

Повезаност коју дете ствара са својим родитељем је прва смислена веза коју ствара у животу. Стога, она представља интегралну улогу у будућим везама, јер поставља норму и очекивања када су каснији односи са људима у питању. Осетиће емотивну блискост и схватитити да су битни и вољени. Блискост ће довести и до лакшег дициплиновања. Уколико се сами фокусирате на везу са дететом, и само ће више бити фокусирано на оно што говорите.

Креирајте квалитетно време

С обзиорм да су неки родитељи у могућности да са дететом проведу свега неколико сати дневно, врло је важно искористити то време како треба. Ево неколико важних напомена:

  • Одложите свој мобилни телефон када стигнете кући или када дођете по дете у вртић. Направите везу "лицем у лице". Ови родитељски моменти су кључ повезаности са децом.
  • Уместо коришћења електронских уређаја да привучете дететову пажњу, причајте, певајте или се играјте заједно. Обратите пажњу на свет изван прозора аутомобила, посматрајте дрвеће, саобраћајне знаке и возила која пролазе.
  • Када учите код куће, користите технологију да појачате стварност, да потпомогне учењу, а не да га замени.

Прочитајте још: ЕМПАТИЈА КАО ШКОЛСКИ ПРЕДМЕТ? Да ли би требало и у СРБИЈИ да се уведе? ДАНЦИ знају одговор!

  • Не заборавите да је игра језик детињства, па обавезно одвојте време да се заједно играте.
  • Поново проверите очекивања, приоритете, радне сате и обавезе које имате.
  •  Промотрите свој распоред да бисте видели да ли бар један родитељ има флексибилности да пружи детету квалитетно време.

Постоји велики број креативних начина да уживате у времену проведеном са дететом, а да се не преоптеретите. Викенд пружа много више времена за необичне ствари које не изискују новац, попут шетње, пикника или заједничког гледања филмова.

Можете укључити и разне друштвене игре са дететом. Пратите дете, немојте га терати да иде да се игра напољу уколико би радије да црта у кући. Претворите дневне обавезе у посебне тренутке, пронађите радост у малим стварима, усрећите своје малишане.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas