· · Коментари: 0
воће

Оволико БАНАНА недељно треба ЈЕСТИ како бисте били ЗДРАВИ

Здрава исхрана је кључан фактор дугог живота.

1599822499_Depositphotos_65914341_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Главни принципи који су већ многима познати су умереност и разноврсност, али научници откривају и један врло једноставан начин да свој режим исхране побољшамо сваке недеље.

Реч је о воћу и то, конкретно, о бананама које су лако доступна а врло квалитетна намирница.

Зашто се баш оне доводе у везу с дужим животним веком?

Како објашњавају нутриционисти, за "топ воће" их квалификује висок ниво калијума, што помаже свима који пате од високог крвног притиска. Управо хипертензија и њоме изазвана срчана обољења веома су чест узрок преране смрти.

Фото: Пиxабаy

Прочитајте још: МЛЕЧНИ ПРОИЗВОДИ које можете да ЗАМРЗАВАТЕ како би уштедели и време и новац

Зато је планирање јеловника у складу с препорукама лекара веома значајно у борби против "тихог убице" како се хипертензија често назива.

Нутриционисти препоручују да се у току недеље поједу 4 банане.

Калијум је значајан и зато што може да смањи ризик од карцинома бубрега, сматрају лекари.

Не мање значајна је и чињеница да банане појачавају наше менталне и физичке способности, а и емотивно расположење. Оне су добар извор угљених хидрата, чиме хране и мозак и мишиће. Такође, садрже триптофан и витамин Б6 који омогућавају производњу серотонина у организму.

Прочитајте још: Зашто се каже да РЕН вреди КАО ЗЛАТО? У Русији је НЕЗАМЕНЉИВ, а ево и због чега

Уз све то, банане су добре и за варење. Међутим, то не значи да треба претеривати - умереност је кључ добре исхране.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.