· · Коментари: 0
Преклопни ножеви

Оживљавање старог концепта

Ни позната америчка компанија “Зеро Толеранс” није одолела актуелном ретро тренду израде фолдера без браве

1601654136_ZTSJ.jpg
ЗТСЈ - фото: “Зеро Толеранце”

ЗТ-0230 представља искорак компаније “Зеро Толеранс” у (за њих) нову област слип-џоинт џепних ножева. То су једноставни преклопни ножеви без браве чије сечиво у отвореном и затвореном положају држи фрикција релативно слабе опруге. 

Модел ЗТ-0230 и уз употребу маште тешко може да се назове оружјем, фото: “Зеро Толеранце”

Прочитајте још: Пуко из домаће радиности (ФОТО)

Овакни радни ножеви користе се широм света и врло су популарни, нарочито у државама са рестриктивним законима који регулишу област оружја са оштрицом. Конкретан модел је и уз употребу маште тешко назвати оружјем. 

Конструкција слип-џоинт модела без браве, фото: “Зеро Толеранце”

“Сецкалица” а не оружје 

Равно сечиво са шип фут обореним врхом не може да се користи за бодење, али је веома употребљиво за сечење на равној подлози (код припреме хране или прецизног изрезивања коже или текстила). Дизајнер је легендарни Данац Јенс Ансо. Фолдер са сечивом од 66 мм равно брушеног челика има крајње једноставне линије и минималистички дизајн.

Употребљив за свакодневне послове, фото: “Зеро Толеранце”

Уместо шнале за ношење, на леђима алуминијумског уметка дршке анодизираног у интензивно плаву боју налази се овални отвор за провлачење конопца (то је традиционално решење да се спречи губљење алата). Уколико вам одговара оваква алатка, може бити ваша за неких 180 долара. 

Дело данског дизајнера 

У склопљеном стању ЗТ-0230 је дискретна алатка, фото: “Зеро Толеранце”

ЗТ-0235 дели исту платформу и наравно, дизајнера. Чак им је и тежина иста, скромних 51 грам за 66 мм дуго сечиво. Отварање слип-џоинт сечива је такође исто, уз помоћ плитког уреза за нокат. Али постоје и разлике. На првом месту, то је профил равно брушеног сечива које је добило скоро симетричан, копљаст врх. Као сигурносна мера примењује се халф опен положај, што спречава повреду прстију при склапању ножа. 

ЗТ-0235 има конвенционални облик оштрице, фото: “Зеро Толеранце”

Прочитајте још: Авангардни “Кинези” освајају на први поглед 

Овај модел такође има и шналу за качење постављену на сам крај дршке што допушта да практично “нестане” у џепу све док вам не затреба.

Лака дршка од карбонских влакана има модеран изглед, фото: “Зеро Толеранце”

Ипак, и овај модел је задржао карактеристичан отвор за провлачење канапа па власник сада може да бира начин ношења. Наравно, уз оволико заједничких одлика и цена је иста па и ЗТ-0235 кошта 180 долара.

Драган Шапоњић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.