· · Коментари: 0
ЉУБОМОРА

Не мешајте СТРАСТ и ЉУБАВ - Људи се растају, психолог објашњава РАЗЛОГЕ

Многе жене су убеђене да у вези без свакодневних трзавица нема ни емоција, па зато из таквих "прича" не одлазе.

1595227636_Depositphotos_308449602_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

И неки мушкарци пакују кофере чим им у односу недостаје хемије какву прижељкују, луде страсти која их покреће, а симболизују је патолошка љубомора, опсесивност, контрола, жучне расправе, па и насиље.

Прочитајте још: Осим што су ЉУБАВНИЦЕ, оне много и КОШТАЈУ! Ово је ТАЧНА РАЧУНИЦА

- Нажалост, патња у љубавним односима, нарочито код младих, је романтизована - каже Жељка Курјачки Станић, психолог и психотерапеут.

Млади жељни страсти
Истраживање у Аустралији је показало да је много старијих адолесцената убеђено да се рачуна само веза у којој партнери показују да су изузетно љубоморни, јер је то, наводно, знак да им је стало до другог. Студија је спроведена међу 1.000 средњошколаца, а већина је изјавила да је у реду проверавати особу са којом си у вези, јер је то доказ да ти је до ње стало. Око 20 одсто верује да су жестоке расправе окончане понеком "ћушком" потврда велике страсти.

Када се каже страсна веза, обично се мисли на ону у којој се често догађају и чују гласне свађе и театрална мирења, а не на oну у којој постоји страст међу партнерима.

Страст опада када смо уплашени...

Међутим, нама сексуална жеља опада када смо напети или уплашени, али култура у којој живимо снажно асоцира сексуалност и агресивност, па многи парови могу да воде љубав само ако су се претходно посвађали, па помирили.

Ко тражи страст и потврде љубави несигуран је у себе.

- Некоме ко снажну љубав и страст доживљава као честе свађе и мирења, у вези у којој не постоје свађе je досадно и он ту осећа несигурност и таквој особи је потребно да од партнера често добија веома снажне доказе да је вољена, због тога иницира свађе сваки пут када се осети несигурном - објашњава саговорница.

Страст или патологија? Фото: Депозит

Нажалост, неким људима је и даље тешко објаснити да су прешли здраву границу, да је њихово или понашање партнера престало да буде доказ лепих емоција, а свађе, уцене или контроле одавно премашиле оквире конструктивног. Психолог упозорава да ствари морају да се промене.

Прочитајте још: Ако сте се питали шта мушкарци мисле о ЖЕНАМА СА СИЛИКОНИМА, ево одговора

- Љубав није патња свађа, дурење, плакање, викање и вређање, јер оно што осећамо након расправе није страст него растерећење што је свађа прошла, као када изујемо ципелу која нас је жуљала - закључује психолог.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.