Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БРАК

Шта се деси ако упаднете у брачну кризу? Постоје РЕШЕЊА, а једно вам се неће допасти

Добро знате да многи партнери данас живе као потпуни странци у браку: деле животни простор, имају децу, али је емотивна дистанца међу њима непремостива. Како да ресетују брак?

Depositphotos_251884612_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Отуђени су једно од другог, нема блискости, разумевања, поштовања, договора, свако је фокусиран на личне циљеве и приоритете. И тако годинама. Шта доводи до отуђености међу супружницима којима је брак само мртво слово на папиру? Како побољшати партнерски однос и када треба схватити да више ништа не може да се уради?

Прочитајте још: Да ли знате у ком периоду су супружници најсрећнији у браку? Одговор ће вас ШОКИРАТИ

- Различити су разлози због којих се партнери у браку осећају као странци - каже клинички психолог Љиљана Јагодић.

Многи људи улазе у брак неспремни, а венчају се због непланиране трудноће и притиска породице. Постоје особе које уласком у брак не прекидају однос повезаности са примарном породицом, не одвајају се од ње. Ако партнер не испуњава ваша очекивања, онда се разочарате, свађате или се повлачите.

Не постоји савршен брак који нема мане.

- Постоје бракови у којима су партнери од почетка отуђени једно од другог, најчешће због личне неспособности да развију однос блискости и поверења - истиче Љиљана Јагодић.

Свако на својој страни кревета Фото: Депозитфото

У неким брачним заједницама развој сваког супружника се одвија различитим путевима, па се после десет или више година, заиста, сусрећу са странцем и у таквим условима долази до развода. Људи се с временом мењају, сазревају, стичу нова интересовања... Уколико на том путу не прате једно друго и не подржавају се, одједном схвате да су поред особе са којом немају ништа заједничко.
- Да би се однос поправио, потребно је да оба партнера у томе учествују и да желе да раде на односу - каже Љиљана Јагодић.

Да би се брак спасио морају обоје да то желе.

Чест је случај у пракси да један од партнера не жели стручну помоћ, мисли да му неко други не може помоћи или одбија да у томе учествује. Управо то указује на његову неспособност да буде отворен, да сарађује и развија блискост. У таквим околностима, другом партнеру не преостаје ништа друго него да прихвати да му супружник не може дати нешто што нема.

Кад стварно не вреди - друга опција је развод.

Да ли синдром отуђености у времену у ком живимо утиче и на брачни однос? Наша саговорница наглашава да ово доба за многе представља време отуђености. Али не за све. Има породица у којима су чланови окренути једни другима, где постоје блискост и подршка. Особе из таквих породица нису отуђене и лако склапају међуљудске и партнерске односе:

Прочитајте још: Уколико желите да очувате везу никако не радите следеће ствари

- Сваки брачни пар који потражи стручну помоћ има проблем са отуђеношћу каже психолог.

Партнери не успевају да се посвете једно другом и да поставе свој однос као приоритет. Циљ стручне помоћи и јесте у томе да им помогне да јасно сагледају, свако појединачно, своје приоритете. Да их прихвате ако могу и да раде на успостављању боље комуникације, разумевања, стављања партнера на прво место. Јер једино тако, кад свако од партнера брине најпре о оном другом, тај однос има шансе да успе и да буде бољи него што је био.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas