· · Коментари: 0
СТРЕС

Патите ли од празничне депресије?

Празничну еуфорију не доживљава свако на исти начин

1609342955_depresija-2.jpg
Фото: депоситпхотос

Иако празници представљају радост, многи људи, током новогодишњих и божићних празника осећају се депресивно и усамљено.

Прочитајте још: Неке масноће су добре за здравље: Ево где се налазе

Фото: деспоситос

Празнична депресија је једно од реактивних депресивних стања. Управо празници постају окидач за појаву депресије и нерасположења. Најчешћи разлози за појаву депресивног расположења током празника су: осећање усамљености, присећање празника у прошлости током којих се десило нешто лоше, носталгија уколико особа није тамо где би желела да буде, немогућност организовања празника онако како особи одговара и провођење празника у окружењу у којем особа не жели да се налази.

Празници најтеже падају онима који су између две Нове године и Божића изгубили неку блиску особу, који су се развели или одрасло дете испратили својим путем. Ако су на крају остали сасвим сами измеду четири зида - туга и безнађе преовладавају, усмеравају на питање о смислу и садржају њиховог живота, што само појачава самосажаљевање, неретко провоцирајући и помисао на самоубиство.

Фото: деспоситос

Посебан доживљај усамљености и патње постоји не само када су у питању ови већ и сви други празници када се породица обично окупља. Треба да прође бар један годишњи циклус да бисмо, провевши те исте, некада другачије осмишљене празнике, научили да проводимо или бар лакше толеришемо после растанка, губитака или промена.

Празничне депресије су честе код људи који живе у иностранству. Током године живот добро функционише, али кад дођу празници покрећу се осећања носталгије, туге и жеље да особа буде тамо где су њој блиски људи-породица и пријатељи. Када није у могућности да то оствари може реаговати депресивно.

Прочитајте још: Од пређела до слаткиша: Шта чини српску трпезу за НОВОГОДИШЊЕ ВЕЧЕ?

Како бисте пребродили празничну депресију, потребно је да своја очекивања током ових дана сведете на реалну меру. Не трудите се да промените оно на шта не можете да утичете.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.