Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Пазите на којој страни спавате, то може утицати на здравље СРЦА!

Можда нисте пуно размишљали о свом положају спавања, али начин на који спавате може утицати на ваше целокупно здравље.

1618838713_woman-2197947_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Можда нисте пуно размишљали о свом положају спавања, али начин на који спавате може утицати на ваше целокупно здравље. Свака позиција има своје предности и недостатке које бисте можда требали размотрити када следец́и пут одете на починак.

Прочитаје још: Шта када имате проблем са синусима?

На пример, спавање лицем нагоре са јастуком испод леђа може помоц́и код болова у леђима, али такође може погоршати симптоме апнеје у сну. Спавање на боку може бити боље за апнеју током спавања, али можда ц́ете открити да то боли кичму.

Ако имате посла са срчаним болестима, можда ц́ете желети да избегнете спавање на левој страни. Сматра се да спавање на овој страни може да промени његову електричну активност. Још увек није јасно да ли је овај ефекат довољно велик да изазива забринутост.

Да ли је спавање на левој страни лоше за ваше срце?

Мало је истраживања која истражују ефекте положаја спавања на здравље срца. Међутим, постоје неки докази да спавање на левој страни може повец́ати притисак на срце.

Прочитајте још: Да ли волите добро ПОСОЉЕНУ храну? Светска здравствена организација каже да је ово ДОЗВОЉЕНА количина!

У новијој студији "Трустед Соурце" из 2018. године, истраживачи су такође открили да је спавање на левој страни повезано са променама очитавања ЕКГ-а код здравих учесника. Користец́и врсту технике снимања која се назива вектардиографија, открили су да спавање на левој страни доводи до померања и окретања срца. Промене у електричној активности приписане су овом кретању срца.

Спавање на левој страни утичу на окретање срца

Када су учесници спавали на десној страни, није пронађена готово никаква промена у ЕКГ активности. Истраживачи су открили да је у овом положају срце држало танки слој ткива између плуц́а назван медијастинум.

Иако лежање на левој страни може променити електричну активност вашег срца, нема доказа да то повец́ава ризик од развоја стања срца ако га вец́ немате.

Прочитајте још: Кардиолог Павловић каже: Сви траже таблете, а притисак се лечи храном

Анегдотално, људи са конгестивном срчаном инсуфицијенцијом често пријављују нелагоду и отежано дисање када спавају на левој страни. Потребно је обавити више истраживања да би се разумело да ли је спавање на левој страни опасно за људе са срчаним обољењима или колико опасно може бити, пише "Хеалт Лине".

Шта је са спавањем на десној страни?

Остаје контроверза око тога да ли је спавање на левој или десној страни боље за ваше срце. Неки стручњаци за спавање мисле да би спавање на десној страни могло стиснути шупљу вену. Ово је вена која се улива у десну страну вашег срца.

Трудницама се препоручује да спавају на левој страни

Међутим, у овом тренутку нема доказа да спавање на десној страни повец́ава ризик од развоја срчане инсуфицијенције и чини се да је сигурно.

Прочитајте још: ОРАСИ - Најбоља превенција убрзаног СТАРЕЊА и извор ВИТАМИНА Е

Студија "Трустед Соурце" из 2018. године открила је да је вец́ина учесника са болешц́у срчаног мишиц́а која се назива узастопна дилатирана кардиомиопатија више волела да спава на десној, а не на левој страни.

Такође, преглед студија из 2019. године, "Трустед Соурце", није утврдио разлику у здрављу трудница или њихове нерођене бебе када спавају на левој или десној страни. На почетку трудноц́е покушајте да стекнете навику да спавате на боку. Лежање на боку савијених колена вероватно ц́е бити најудобнији положај током трудноц́е.

Прочитајте још: Маске су ЗЛО за кожу, али лице је неће осетити ако искористите два препарата

Неки лекари препоручују трудницама да спавају на левој страни. Будуц́и да вам је јетра на десној страни стомака, лежање на левој страни спречава материцу да се удаљи од тог великог органа, а олакшава и рад вашег срца јер одржава тежину фетуса да не врши притисак на велику вену (тзв. инфериорна шупља вена) која врац́а крв у срце из ваших стопала и ногу ради побољшања протока крви у фетус.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas