· · Коментари: 0
Е!

ПАЗИТЕ НА СЛОВО Е: Седам састојака у храни које треба избегавати

Претерана конзумација може да нашкоди здрављу.

1605083375_Depositphotos_43294667_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Обични производи помоћу бројних вештачких боја, конзерванса, згушњивача, емулгатора постају привлачнији изгледом и укусом. Али претерана конзумација таквих производа који садрже штетне материје може да нашкоди здрављу, зато је читање ситних слова на декларацији нужно, јер једино тако можемо да откријемо што стварно једемо.

Заслађивачи

Велики број "здравих" производа који су истакнути као они без шећера у себи садрже супстанце за заслађивања аспартам, препознатљив је по ознаци Е 951, а садрже га жвакаће гуме, бомбоне, разни дијетални напици, па и чоколаде. Узрокује вртоглавице, грчеве у стомаку и умор који настају након превише конзумирања производа с овим озлоглашеним састојком.

Прочитајте још: Намирнице које су најподложније КВАРЕЊУ и ЗАРАЗАМА

Појачивачи укуса

Бројне грицкалице, готови зачини, умаци, супе из кесица садрже појачивач укуса мононатријум глутаминат који се крије иза ознаке Е 621. Овај састојак користи се за истицање укуса јелима, а јако је штетан јер може да погорша бројне озбиљне болести и да узрокује гојазност.

Боје

Фото: Депозит

Природне боје с временом су готово у потпуности замениле оне вештачке назначене на производима ознакама од Е100, па до Е 181. Налазе се у бројним слаткишима, кексу, а највише у енергетским напицима примамљивих неонских боја. Изазивају проблеме на кожи, узрочници су бројних алергија стога их када су деца у питању посебно треба избегавати.

Прочитајте још: СОС ПЛАН: Испумпајте стомак за 24 сата

Конзерванси

Супстанце које првенствено служе како би производима продужили рок трајања налазе се и у свакодневним намирницама попут млека, сухомеснатим производима налазе се под ознаком Е 285 и Е 1105. Управо из разлога што с временом узрокују код деце хиперактивност, кожне алергије итд. производе с конзервансима треба смањити на минимум, јести свеже намирнице и да сами кувате оброке.

Емулгатори

Супстанце које побољшавају текстуру производа и повезују састојке који се иначе природно не спајају налазе се у бројним куповним слаткишима, готовим умацима, паштетама, замрзнутим јелима. Тешко их је избећи, али зато конзумацију производа који их садрже треба свести на минимум.

Прочитајте још: ЗА ДВЕ НЕДЕЉЕ: Поморанџа и јаја и 15 килограма мање

Антиоксиданси

Фото: Депозит

Под ознаком Е 300 до Е 340 налазе се вештачки антиоксиданси, лако их је ишчитати с производа, а сврха им је као додацима прехрани. Али све више се истиче како се антиоксидасни из необрађене хране здравији. Постоје врсте воћа и поврћа које у себи природно имају антиоксидансе попут зеленог лиснатог поврћа и бобичастог воћа.

Згушњивачи

Њихова свха је наравно да бројним производима створи вештачку густину. Налазе се у куповним супама, намазима, кремама, а крију се иза ознаке Е 1404 што је модификовани скроб, Е 412 гуар-гума, Е 415 ксантан –гума. Конзумирање у великим количинама производа са згушњивачима може да узрокује мањак гвожђа и алергијске реакције.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.