Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСХРАНА

ПАЖЊА за све оне који ПОСТЕ: Не заборавите на унос ОВИХ материја како не би дошло до АНЕМИЈЕ

Ево како да спречите анемију и губитак важних минерала које добијамо из намирница животињског порекла током поста.

1616159323_1d562945c22231287e001af270790c86ca64f2ba.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Током поста на води највише нас брине да ли уздржавањем од намирнице животињског порекла можемо наштетити свом здрављу. Као и да ли постоји адекватна замена за витамине и минерале које добијамо из меса и млечних производа, у тим данима. 

Пост је, заправо, користан по човечији организам, јер се на тај начин врши детоксикација од токсина и масти које смо унели нездравом или масном храном. 

"Кад постимо, не уносимо намирнице животињског порекла, али је веома важно шта једемо. Идеално је да се током поста исхрана базира на воћу, поврћу и житарицама (цело зрно или интегрални производи), биљним уљима, соји и њеним производима. У том случају практично не уносимо холестерол, знатно смањујемо унос масноћа, а повећавамо унос витамина, минерала и дијетних влакана. Све ове промене у исхрани су изузетно корисне и здраве", објашњава дијететичар нутрициониста Јована Срејић Ферлуга за "Курир". 

Али како не бисте изгубили потребне витамине и минерале, као и како не би дошло до анемије, потребно је да организам обезбедите одређеним суплементима и витаминима.

"Међутим, намирнице биљног порекла не садрже витамин Б12, тако да је код дуготрајног поста потребно узети суплементе и на тај начин направити равнотежу. Други минерал о чијем адекватном уносу треба водити рачуна током поста је гвожђе. Стопа искористљивости гвожђа из цереалија (пшеничне пахуљице, овсене пахуљице, грахам хлеб, ражани хлеб), поврћа (блитва, спанаћ, коприва, зеље, соја), семенки (индијски орах, пистаћи, семе сунцокрета, бадем), легуминоза (пасуљ, грашак, сочиво) је од једног до 20 процената. Међутим, искористљивост гвожђа можете побољшати ако заједно са биљним намирницама унесете витамин Ц и намирнице које садрже калцијум."

                                 ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas