· · Коментари: 0
психологија

Период УСАМЉЕНОСТИ: Шта о томе нисмо знали

Изаћи ћете јачи.

1605269233_Depositphotos_56454983_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Усамљеност је свакако проблем, посебно у овом тренутку, када људи морају да ограниче виђање са другима због пандемије корона вируса, али то не значи да су све ствари које се говоре о њој тачне. Из тог разлога ћемо у наредним редовима разбити 5 најчешћих митова о усамљености.

У свету влада епидемија усамљености без преседана

Не постоје никакви докази за ову тврдњу. Можда људи јесу усамљенији данас него у ранијим епохама, али можда и нису. Психолози немају добре податке о људској усамљености из прошлости, а ни садашњости, који би поткрепили ову тезу.

Прочитајте још: Како је златни ретривер ПОСТАО ХЕРОЈ и спасао газду: Невероватно (ВИДЕО)

Млади и стари људи најчешће осећају усамљеност

Нека научна истраживања су открила да је ово заиста истина, док друга нису пронашла везу између усамљености и старосне доби. Шта год да је случај, треба се фокусирати и на друге факторе који утичу на појаву усамљености, као што су друштвена искљученост, дискриминација, економски проблеми и географска изолованост.

Фото: Депосит

Усамљене особе би требало више да излазе међу људе

Па, да и не. Некима би сигурно годило да више комуницирају са другима и на тај начин се излече од своје усамљености, док би другима излазак међу људе само повећао стрес, посебно ако су усамљени управо због неразумевања са особама из свог окружења.

Усамљеност је најгора ствар која некога може да снађе

Није угодно осећати самоћу, али није ни крај света, посебно када се тако осећамо само у ретким приликама. Живот једног човека је пун успона и падова, а усамљеност свакако није на врху листе лоших свари које могу да нас снађу.

Прочитајте још: 3 НЕВЕРОВАТНА ТРИКА за савршено ПАМЋЕЊЕ

Друштвене мреже су највећи кривац за „епидемију усамљености“

Заиста звучи парадоксално да друштвене мреже утичу на раст усамљености у свету, када се оне пре свега користе за комуницирање са другим људима, али то не спречава многе да износе ову тезу. Права истина је да друштвене мреже продубљују многа пријатељства и омогућавају људима да остану у контакту са пријатељима и рођацима који више не живе у њиховом граду, али и да упознају нове људе сличних интересовања.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.