Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ослобађајуће

ПЕТ РАЗЛОГА због којих је добро да плачемо

Наука охрабрује људе да понекад пусте коју сузу како би се ослободили стреса и живели срећније

1613747068_Depositphotos_25094749_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Већина људи види плакање као знак емотивне слабости. Међутим, суочавање са својим емоцијама захтева много снаге у облику личне рањивости.

Прочитајте још: Како се пише - малопре или мало пре, безвезе или без везе? Изненадићете се шта је правилно

Да ли сте се икада запитали које су емоционалне или физичке предности плакања?

Ево како сузе утичу на наше здравље и емотивно и физичко: 

Плакање ослобађа стреса

Познато је да плакање има и физички и ментални утицај чишћења. Сузе помажу телу да се ослободи од хормона стреса који је познат као кортизол. Научници су установили да плакање заиста има здравствене користи. Понекад се у њима крије лек.

Промена расположења
Промене расположења се догађају из различитих разлога, а један је накупљање мангана у телу. Кад плачемо, тај вишак мангана одлази из тела заједно са сузама. То смањује његову концентрацију у телу и као резултат, чини нас мирним.

Када сте напети и под стресом, плакање може значајно да вам помогне. Сузе делују опиштајуће и попут лека који ће вас смирити. Према истраживању, плач активира парасимпатички нервни систем, који када се активира, делује умирујуће на мозак.

Прочитајте још: Једноставан математички задатак задао проблеме људима: Знате ли које је решење? (ФОТО/ВИДЕО)

Висок крвни притисак

Високи крвни притисак може да доведе до неколико озбиљних здравствених проблема попут можданог удара, срчаног удара, деменције, па чак и проблема са бубрезима, али плакање позитивно утиче на крвни притисак, умирује пулс и држи га под контролом.

Акумулација токсина

Сузе које теку из очију док плачете могу да очисте нечистоће, попут дима и прашине. Такође, оне испирају токсине који се због стреса накупљају у телу, што помаже у повећању кортизола у телу, што резултира бољим расположењем.

Прочитајте још: Научници дошли до нових података о МАРСУ

Физичка бол

Знате да када осећате физички бол, понекад несвесно пустите по коју сузу. Управо на тај начин се умањује осећај бола. Истраживање је показало да се плакањем ослобађа окситоцин, познатији као хормон љубави и ендорфин, хормон среће. Наведени хормони чине да се људи осећају добро, а могу олакшати и физичку и емоционалну бол.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas