Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
психологија

Пет знакова који указују да патите од СИТУАЦИЈСКЕ ДЕПРЕСИЈЕ изазване корона вирусом

Како да се изборите са депресијом изазваном корона вирусом? Како да је препознате и сузбијете њене симптоме?

1608278996_Depositphotos_100196704_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Депресија није искуство које се "заборавља", "брзо преболи" или "нестане сама од себе". За многе је то стање ума и тела које траје дуго и стално се понавља. За друге, може нестати под одређеним околностима или на кратко. Ово последње стање многи називају "ситуацијском депресијом".

- Ситуациона депресија је депресивно искуство које је изазвано трауматичним догађајем или променом у животу особе, као што је губитак посла, смрт вољене особе или нестабилно окружење - рекао је Грег Кушник, лиценцирани психолог из Њујорка.

Прочитајте још: Идеално решење за несаницу, потребна вам је само једна намирница

Обично се сматра нормалном реакцијом на велику животну промену или трауму

Овај психолог је приметио да се реакција на пандемију Цовид19, може назвати "ситуационом депресијом", у зависности од тога колико дуго симптоми трају и када су започели. Термин "ситуациона депресија" више је неформалан опис оног што се често категорише као тип "поремећаја прилагођавања.

Уколико се питате да ли је ваше стање изазвано "ситуационом депресијом", стручњаци наводе неколико симптома:

1. Промене личности (питајте вама блиске особе, да ли се ваше расположење драстично променило, тј. да ли сте се ви као особа променили.) Стручњаци наводе, да је сасвим нормално да се промените услед свих ових ствари које су нас задесиле током 2020. године.

Фото: Депосит

Прочитајте још: Недостатак витамина и минерала: Два видљива СИМПТОМА која указују на слаб имунитет

Иако је тешко признати себи и другима (посебно због савршене слике коју форсирају људи на Инстаграму), то што сте постали замишљени или забринути, сасвим је нормална ствар.

2. Промене расположења: ту спадају разне промене понашања које су повезане са ситуацијском депресијом. Промене апетита и прехрамбених навика, лош или прекомеран сат, напади плача, социјална изолација, губитак нерава, губитак енергије и тд.

То што сте постали замишљени или забринути, сасвим је нормална ствар.

3. Симптоми депресије се јављају периодично, повремено, изазвани одређеним догађајем: нап, када на телевизији чујете лоше вести о пандемији или од родбине чујете да је неко болестан итд.

4. Тешко се фокусирате: Тешко се фокусирате на посао или на односе са вољеним особама.

Прочитајте још: Учестала и подмукла болест: Препознајте ране СИМПТОМЕ ДИЈАБЕТЕСА

5. Трајање симптома је кратко: Главна ставка која ситуацијску депресију раздваја од "класичне" депресије је временски интервал.

- Ситуацијска депресија траје краће од осталих облика депресије. Она се завршава када се заврши догађај који је изазива - навео је Кушник.

                                  Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas