· · Коментари: 0
ЗАВЕРЕ

Побио жену, децу, сестру и брата: Петар Велики је био ЗАМЕЊЕН, а на терет му се стављају многа ДЕЛА

Према теорији коју је 1903. године изнео писац Дмитриј Мерешковски, велики руски цар је „замењен“ после двогодишњег боравка у „немачким земљама“ - није добро говорио руски, породица га није препознала, а побио је и рођену сестру, жену и децу

Peter_I_by_Kneller--1-.jpg
Фото: Архива Новости

Према неким изворима, руски цар Петар Први издао наредбу о „уништавању стараца старих 300 година“. Свакако, треба се запитати да ли су уопште постојали људи тих година, а и за наредбу нема писаних доказа, али – то је само врх леденог брега приче о великом цару.

Прочотајте још: Ивана Грозног одгајила је СРПКИЊА, а сада је откривено шта је утицало на то да УБИЈЕ НА ХИЉАДЕ ЉУДИ

Петар Велики живео је од 1672. до 1725. године, а и данас се о овом владару, који је модернизовао руску империју, испредају разне теорије. Једна од њих је да су странци „подметнули“ лажног цара, зарад сопствених интереса.

Изградио је најлепши град на свету Фото: Депозитфото

Још 1903.године Дмитриј Мерешковски, писац и верски мислилац је у делу „Христ и антихрист“ навео потпуну промену карактера и психе Петра Великог посла повратка из „немачких земаља“, где је боравио две године. Он тврди да се руска делегација састојала од 20 људи, а након повратка у Русију, ту су били само Холанђани, а од старог састава остао је само кнез Александар Меншиков. Нови цар је лоше говорио руски, и нису га препознали пријатељи и рођаци, који су сматрали да је „замењен“.

Из делегације вратио се само Александар Меншиков.
Мало је искривио истину
Петрова сестра Софија је од смрти оца ковала завере против брата. Петров брат Иван је био тешко оболео и од рођења физички заостао. Петрова супруга Евдокија је годинама живела у манастир. Део делегације је остао на западу да се образује о трошку државе и вратили су се касније.

Зато је, кажу, Софија, сестра правог цара, подигла буну, која је угушена, а Софија је обешена на вратима Кремља. Своју жену „цар“ је послао у манастир, где никада није стигла, и довео је другу – из Естоније. Убио је брата Ивана Петог а, тврди Мерешковски, и „своју децу“: Александра, Наталију и Лаврентија, док је најмлађи Алексеј погубљен када је покушао да ослободи свог правог оца из Бастиље.

Петар је Русију модернизовао, извео на море, изградио морнарицу и развио трговину.

Наводно је лажни Петар почео да се понаша као обичан освајач, а Мерешковски му на терет ставља:

  • уништио је руску самоуправу - „земство“ и заменио је бирократским апаратом
  • предао је сељаке у власништво племића
  • уништио је занатлије и почео да подстиче индустријске произвођаче
  • цркву је приближио католичанству
  • увео је пушење, конзумирање алкохола и кафе
  • уништило стари руски календар, „подмлађујуц́и“ Русију за 5503 година (година је почињала у септембру)
  • наредио да се све руске хронике пренесу у Петерсбург и позвао је немачке „професоре“ да напишу другачију историју
  • под маском борбе са старом вером убио је све старешине који су предуго живели
  • променио је „природни“ мерни систем – више није било лаката, прста и сл, који су коришћени и у архитекстури, и увео метар
  • заменио је руски титуларни систем европским, што је претворило сељаке у кметове
  • уништио је руско писмо, који се састојало од 151 знака, и увео 43 карактера писма Ћирила и Методија
  • разоружао руску војску, укинувши ред „стрелаца“ (који су учествовали у свим заверама и убили Петровог ујака), и на европски начин увео примитивно ватрено и хладно оружје

Прочтиајте још: Веровало се да Стаљин никада није пио лекове, целог живота тражио је једну БИЉКУ коју данас многи користе

Занимљиво је да све аргументе Мерешковског данас историчари виде као модернизацију Русије која је до његовог времена била изузетно заостала земља.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.