· · Коментари: 0
ДИЈЕТА ПО МЕРИ СВИХ

Пиринач дијета постала СВЕТСКИ ХИТ: Прођите кроз три фазе, решите се КИЛОГРАМА и лошег холестерола

Ова необична дијета заснована је на високом нивоу сложених угљених хидрата, ниским нивоом масти и натријума

1614645186_Depositphotos_189281952_s-2019.jpg
Фото: Depositphotos

Ако сте у потрази за „идеалном“ дијетом за вишак килограма и висок крвни притисак, решење је ефикасна дијета са пиринчем. Ова необична дијета са високим нивоом сложених угљених хидрата, ниским нивоом масти и натријума ће вам помоћи и да изгубите на тежини али да и вредности крвног притиска доведете у нормалу. 

Прва фаза ове дијете траје једну седмицу и први дан треба да једете житарице и воће, а осталих шест дана да додајете поврће и махунарке, интегрални хлеб и немасне млечне производе.

Циљ дијете је смањење превеликог уноса слане хране и оне која садржи висок проценат натријума.

Творац дијете
Дијету је направио Валтер Кепмнер, научник и доктор са Дјук Универзитета, давне 1939. године. Сматрају га оцем модерне терапије исхраном а нека од добро познатих, светских имена као што су Натан Приткин, Дин Орниш, Калдвел Еселстајн, су разрађивали своје, сада веома популарне, системе исхране на темељу дијете са пиринчем.

Исхрана је базирана на храни са високим процентом влакана и угљених хидрата попут воћа, поврћа, житарица и махунарке. Да би дијета била што успешнија потребно је и избацити скоро све млечне производе из исхране.

Прочитајте још: Умор, нестабилна тежина, проблеми са здрављем: Шта све указује на то да се мало крећемо?

Фазе дијете

Прва фаза ове дијете траје једну седмицу и први дан треба да једете житарице и воће, а осталих шест дана да додајете поврће и махунарке, интегрални хлеб и немасне млечне производе. У току прве фазе дијете са пиринчем можете јести четири групе намирница, скроб, воће, поврће и млечне производе.  У овој фази не смете да једете храну богату протеинима, као што је риба и пилетина, али ове намирнице већ после седам дана можете убацити у исхрану.

У току дана не би требало да унесете више од 1.000 калорија, 22 гр масти, 5.5 гр засићених масти и од 500 до 1.000 мг натријума и од 0 до 100 мг холестерола.

Прочитајте још: Три разлога зашто је ваш ПРВИ ДЕЈТ био и ПОСЛЕДЊИ

Током друге фазе дијете можете повећати унос дневних калорија до 1.200 док не достигнете жељену тежину. Први дан сваке седмице почињете воћем и пиринчем а наредних дана укључујте поврће и немасне млечне производе.

Порција оброка
Када је скроб у питању порција је 1/3 шоље куваног пиринча или пола шоље куване интегралне тестенине или кришка хлеба. Једну порцију воћа представља пола банане или један комад воћа средње величине или једна шоља нарезаног воћа. Једна порција поврћа је једна шоља некуваног или пола шоље куваног поврћа. Млечну порцију представља једна шоља млека или једна шоља јогурта или пола шоље свежег младог сира.

Један дан у седмици, по вашем избору, укључујете рибу или органска јаја, као извор протеина. У овој фази је дозвољено уносити мало више соли него у првој фази.

Прочитајте још: Анђелка Јелић упозорава како препознати ТОКСИЧНУ везу, а како се супротставити НАСИЛНИКУ

Трећа фаза је фаза одржавања и у том периоду дневни унос калорија може бити 1.500, а ви настављате да једете по истом плану. Такође, током последње фазе нема потребе за данима када једете само житарице и воће а имате и већу слободу за избор протеина.

Пример дневног јеловника

За доручак может појести једну порцију скроба по вашем избору, воће и неки од дозвољених млечних производа са нула посто масти.

За ручак се препоручују три порције скроба по вашем избору, три мале порције поврћа и једна воћка. За вечеру поновити све оно што сте јели за ручак.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.