Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Пишете левом руком? Ове ствари треба да знате о себи

За леворуке људе важи правило да су много креативнији

1595405188_a-person-writing-on-notebook-3758988.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

С обзиром на то да 90% укупне светске популације чине десноруки људи, неко се може и запитати откуд уопште ових 10% леворуких. 

Прочитајте још: Да ли знате колико има ЛЕВОРУКИХ људи на планети?

У данашње врема таква врста предности је изгубила значај, али без обзира на то очували су се митови који леворуке прате у стопу.

Леворуки су креативнији 

Игром случаја, велики је број уметника и музичара који су леворуки. Наводно изражена креативност леворуких је објашњена сазнањем да је десна страна мозга задужена за креативност, а то је истовремено страна мозга која контролише покрете леве руке. Ова идеја је теоретски крајње поједностављена, и научно посматрано, нема одговарајућу тежину.

Леворуки имају више предузетничког духа

Фото: Пеxелс

Као и у претходном примеру, случајност је та која је створила уверење да су леворуки, захваљујући својој креативности, успешни предузетници. Упркос великом броју  успешних леворуких предузетника, ни овај мит није поткрепљен одговарајућим научним доказима.

Леворуки су изопштени из друштва


У овом уверењу има истине, али изјава да су леворуки изопштени из друштва је прејака. Да, леворуки се свакодневно суочавају са чињеницом да је већина доступних производа дизајнирана за десноруке (свеске са спиралом, школски столови, маказе, електричне тестере, фотоапарати, итд), али то не значи да је ико протеран на пусто пацифичко острво.

Леворуки живе краће 

У неколико научних радова је објављено да се дошло до сазнања да, у просеку, десноруки живе девет година дуже од леворуких. Ови налази су дискредитовани због неуверљивости доказа. Занимљиво је да нова истраживања показују да је у порасту број оних који за свакодневне активности пођеднако користе обе руке.

Леворуки су бољи спортисти 
У свим оним спортовима где су портивници један наспрам другог, као што је то случај са боксом и тенисом, леворуки имају значајну предност. Разлог за то је што се спортисти у највећем броју случајева (90%) сусрећу са десноруким противницима, а када се нађу у ситуацији да наспрам себе имају леворуку особу тешко им је да предвиде њене потезе и да на њих брзо реагују.

Прочитајте још: Необичне лепоте, названа ПУСТИЊСКА РУЖА: Она је ПРВА ДАМА Сирије, победила је РАК, а о љубави са Башаром КОЛАЈУ ПРИЧЕ (ФОТО)

Леворуки имају дан посвећен својој леворукости

Међународни дан леворуких је 13. август. Овај дан је леворукима посветио Клуб леворуких 1992. године. Тада леворуки широм света славе своју јединствену особину, а догађај представља и прилику да се подигне општа свест о предностима и недостацима леворукости.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas