· · Коментари: 0
КОРИСНО

Питате се зашто неки људи могу да једу све шта желе, без вишка килограма: Ево одговора

Сви ми познајемо неког ко може да поједе велику количину хране, а и даље је мршавица.

1611492461_Depositphotos_278722076_s-2019.jpg
Фото: Депозит

На сагоревање калорија током дана утиче метаболизам, па ће они са вишком рећи да им је метаболизам спор.

Но, разликује ли се заиста брзина метаболизма међу људима? 

Прочитајте још: Желите да смрштате? Овај оброк никако не смете да прескачете

Ако вас брине брзина метаболизма, вероватно сте усредсређени на то колико енергије добијате из хране коју једете и колико је ваше тело користи. Енергетска вредност хране мери се калоријама. Калоријске потребе можете поделити у две категорије. Базални метаболизам је минимална количина калорија потребна за основне функције у мировању.

Потрошња енергије
Потрошња енергије у стању мировања је количина калорија које ваше тело користи док се одмара или спава, а то је око 60 до 65 посто укупне дневне потрошње енергије. Дакле, то не укључује калорије потребне за кретање или неке активности на које отпада 25 до 30 посто укупне потрошње, размишљање, па чак и варење хране које одузима додатних пет до 10 посто потрошње.

Конкретан број

Процена стручњака је да се дневни унос калорија за одраслу жену од 60 килограма креће од 1.600 до 2.400 калорија на дан. За мушкарца од 70 килограма дневне потребе за калоријама могу се кретати од око 2000 до 3000 калорија. То је око 26 калорија на пола килограма телесне тежине. С друге стране, беба сагорева око 100 калорија по килограму тежине дневно и тај се износ континуирано смањује како дете расте. Дакле, бебе имају најбржи метаболизам, но појачана потреба за калоријама бебама је потребна за раст.

Прочитајте још: Имају много удела у расположењу: Намирнице које чине да се осећамо боље

Фактори брзине метаболизма

Потребе за метаболизмом и калоријама разликују се међу људима зависно од фактора као што су генетика, пол, старост, састав тела и физичка активност, а на њега може утицати и здравствено стање. Штитаста жлезда је,на пример, регулатор метаболизма. Смештена је на предњем делу врата одмах испод Адамове јабучице. Што више тироксина произведе, то ће бити већи базални метаболизам.

Прочитајте још: Млади кувар објашњава: Како се праве најукуснији КРОМПИРИЋИ (ВИДЕО)

На њега утиче и то да ли имате температуру, па тако сваки пораст температуре носи повећање базалног метаболизма. Поремећај у раду мишића, депресија, дијабетес, атрофија, дуготрајно гладовање или низак проценат кисеоника телу међу осталим такође ће утицати на базални метаболизам.

То је такође разлог зашто се стопа базалног метаболизма смањује с годинама. Како људи старе, обично губе мишићну масу и добијају масно ткиво. 

Прочитајте још: Имају много удела у расположењу: Намирнице које чине да се осећамо боље

Ако желите подстаћи метаболизам, најлакши начин је да повећате мишићну масу и физичку активност. Повећавањем мишићне масе повећавате калоријске потребе за њихово одржавање. Уместо да се жалите на спор метаболизам, покушајте да га убрзате.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.