· · Коментари: 0
ТРУДНИЦЕ

Планирате потомство? Ово је највећи проблем, а лако је решив

Половина жена у најбољим годинама су гојазне! Гојазност пре зачећа, као и током трудноће, може озбиљно да наруши здравље.

1614072963_trudnica.png
Фото: Депозитфото

Професор Едита Стокић, ендокринолог и директор Клиничког центра Војводине, каже да прекомерни килограми пре зачећа ремете овулацију, менструални циклус и сазревање јајне ћелије. Током трудноће сувишна телесна маса нарушава ниво шећера у крви, диже притисак, повећава ризик од тромбозе, побачаја, а може да доведе и до појаве аномалија код бебе, као и склоности да касније дете развије неко обољење.

Прочитајте још: РУСКИ кардиолог Михајлович открива тајну дуговечности СРБИМА: Шест вежби за ЗДРАВУ КИЧМУ и у десетој деценији живота

Епидемиолошка студија, спроведена од 1999. до 2010. године, показала је да се гојазност код жена у репродуктивном добу повећала са 28 на 34 одсто. Нарочито је забрињавајуће да је више од половине женске популације, у најбољим годинама живота гојазно или предгојазно, док је скоро осам одсто њих екстремно гојазно.

Половина женске популације у најбољим годинама живота је гојазно.

Истовремено, број новорођенчади и мале деце са прекомерном тежином или гојазношћу се утростручио.

- Ризик који носе сувишни килограми су и појава депресије и проблеми са дојењем - каже професорка Стокић. - Осим тога, гојазне жене имају веће изгледе да се породе царским резом.

Прочитајте још: У овоме је ЦАКА! Никада не треба да чекате да ОСЕТИТЕ ГЛАД и ИЗГУБИЋЕТЕ КИЛОГРАМЕ

Правилна исхрана
Др Стокић напомиње да је смањење телесне тежине пре трудноће најефикаснији начин за смањење ризика како за мајку, тако и за плод:- Примена принципа правилне исхране и повећан ниво физичке активности кључ су лечења гојазности.

Компликације услед повећане или велике телесне масе могу да се јаве и након порођаја.

- Гојазне труднице након порођаја имају ризик да развију неку од болести срца, повећан им је ризик од преране смрти за чак 35 одсто, као и од настанка малигнитета јајника и ендометријума - каже наша саговорница.

Гојазне труднице могу да развију болест срца, астму

Гојазност не узрокује здравствене проблеме само мајци, већ доводи и до повећања телесне масе новорођенчета.

- Бебе рођене са већом телесном тежином имају два до пет пута већи ризик од настанка гојазности у детињству и одраслом добу - каже проф. Едита Стокић. -

Прочитајте још: Умор, нестабилна тежина, проблеми са здрављем: Шта све указује на то да се мало крећемо?

Такође, услед гојазности, на децу се преноси ризик да оболе од болести срца и крвних судова, инсулинске резистенције, дијатебеса типа 2, алергије и астме, као и од неуролошких и психијатријских болести.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.